PlusAchtergrond

Deze crisis maakt pijnlijk duidelijk: in Amerika moet je je eigen boontjes doppen

Een mede­werker van supermarkt Whole Foods  laadt bood­schappen in. Het personeel eist mond­kapjes en een regeling voor ziekteverlof. Beeld Bloomberg via Getty Images
Een mede­werker van supermarkt Whole Foods laadt bood­schappen in. Het personeel eist mond­kapjes en een regeling voor ziekteverlof.Beeld Bloomberg via Getty Images

In de coronacrisis wordt duidelijk hoe kwetsbaar veel Amerikanen zijn. Ze leven in een land zonder goed sociaal vangnet. Dat wreekt zich in een tijd als nu.

Ze doen essentieel werk, maar voelen zich zo kwetsbaar dat ze weigeren het uit te voeren: Amerikaanse medewerkers van bezorgbedrijven als Amazon. Deze week weigerden enkele tientallen werknemers van een distributiecentrum in New York pakketten te sorteren, toen diverse collega’s besmet bleken met het coronavirus.

Ze eisten dat het gebouw werd gedesinfecteerd, en dat ze betere toegang zouden krijgen tot betaald ziekteverlof. Dat is er nu alleen na een positieve coronatest. “Als het pand niet zelf sluit, moeten we het afdwingen,” zei de voorman Chris Smalls tegen zakenzender CNBC. Smalls werd diezelfde dag ontslagen, volgens Amazon omdat hij zich niet aan afspraken hield over quarantaine na contact met een besmette collega.

Winkelpersoneel van Amazons dochter Whole Foods, een supermarktketen, was dinsdag van plan zich ziek te melden uit frustratie over gebrek aan mondkapjes en ziekteverlof, ook nadat collega’s ziek waren geworden. Ze eisen bovendien betere betaling, nu ze hun gezondheid riskeren om de voedselvoorziening op peil te houden. Hun baas is de rijkste man ter wereld, Jeff Bezos.

Overbelaste websites

“Sinds we het plan om ons ziek te melden bekendmaakten, heeft Whole Foods een salarisverhoging van 2 dollar per uur aangekondigd, wat niet genoeg is. Een stel van ons is al ziek geworden. Het is heel goed denkbaar dat sommigen van ons sterven voor deze baan,” zei een werknemer uit Chicago tegen mediabedrijf Vice.

Bezorgers van Instacart staakten deze week voor meer schoonmaakmiddelen en betere betaling, omdat ze nu risico lopen ziek te worden als ze boodschappen bezorgen bij mogelijk besmette Amerikanen.

De VS zit om banen verlegen. Het is de eerste dag van de maand – de rekeningen moeten worden betaald. Dat lukt veel Amerikanen niet, nu ze met miljoenen tegelijk ontslagen zijn. Het Congres heeft een gigasteunpakket aangenomen om hun cash te geven, maar het kan wel drie maanden duren voordat het geld arriveert.

Werkloosheidsuitkeringen zijn inmiddels uitgebreid, maar websites om ze aan te vragen zijn overbelast, dus ook zo’n aanvraag kost tijd.

’Je eigen boontjes doppen’ is in de VS vaak het devies. Maar nu berichten sommige media met enige bewondering over Europese vangnetten voor mensen in coronanood. In Nederland neemt de overheid tot 90 procent van de salariskosten over van zwaar getroffen bedrijven, in de hoop zo werkgelegenheid te behouden. Dat had de VS ook moeten doen, constateert The New York Times in een commentaar. ‘De plotse ineenstorting van werkgelegenheid was niet onvermijdelijk. Het is een rampzalig falen van overheidsbeleid,’ constateert de krant.

Het is het slechtst denkbare moment voor enorme werkloosheid, die volgens sommige analisten op wel 30 procent kan uitkomen. Omdat zorgverzekeringen in de VS vaak door werkgevers worden verzorgd, verliezen veel mensen ook hun zorgpolis, midden in de pandemie. Ze kunnen zelf een verzekering afsluiten, maar dat is lastig zonder inkomen. Zelf de premie doorbetalen kan zomaar 600 dollar per maand kosten. De VS telde al zo’n 27 miljoen onverzekerden, met daarbovenop een flinke groep mensen die onderverzekerd zijn.

Weggestuurd

De eerste sterfgevallen onder onverzekerden zijn gemeld. Een 19-jarige coronapatiënt in Californië overleed nadat hij bij een kliniek was weggestuurd omdat hij niet was verzekerd. Op weg naar de eerste hulp waar hij wel zou worden geholpen, stopte zijn hart met kloppen.

Dodental loopt fors op

In de VS is dinsdag het hoogste aantal doden door het coronavirus op een dag in dat land gevallen. De Johns Hopkins Universiteit meldt dat 865 mensen overleden aan het virus. In totaal zijn er meer dan 4000 doden in de VS. Medische experts waarschuwen dat het dodental nog veel verder kan oplopen, ondanks de maatregelen die al zijn genomen om verspreiding te voorkomen. Ze schatten dat 100.000 tot 240.000 Amerikanen kunnen overlijden door de uitbraak. (ANP/AFP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden