PlusAchtergrond

Deze corona-boegbeelden kwamen ook in problemen door gesjoemel met de regels

Ferd Grapperhaus moet vrezen voor zijn politieke carrière na de onthulling van een tweede reeks trouwfoto’s met daarop de justitieminister die vrolijk handen schudt en knuffelt. Al vaker kwamen politici door een coronamisser in de problemen. Een overzicht.

Niels Klaassen
Minister Ferd Grapperhaus moet zich vanmiddag verantwoorden in de Tweede Kamer.
 Beeld ANP
Minister Ferd Grapperhaus moet zich vanmiddag verantwoorden in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Meest recente slachtoffer op het politieke coronakerkhof is Phil Hogan. De Ierse eurocommissaris was naar een diner gegaan in een chic hotel een paar weken geleden, net nadat de regering de restricties verscherpt had vanwege een dreigende tweede golf. Met meer dan zes mensen samenkomen was al taboe, maar Hogan en tientallen andere hoogwaardigheidsbekleders dineerden en proostten fijn op het jubileum van de parlementaire golfclub.

Nieuwsberichten over het feestelijke tafereel schokten het land. Eerst wilde Hogan van geen wijken weten, maar na druk van landgenoten en collega-politici stapte hij uiteindelijk toch op, al was het met tegenzin: “Ik heb geen wet overtreden,” verklaarde hij. “Ik had me misschien wel iets beter aan de richtlijnen moeten houden.”

Phil Hogan.  Beeld AFP
Phil Hogan.Beeld AFP

In juli stapte David Clark op als minister van Volksgezondheid van Nieuw-Zeeland. Zijn positie werd onhoudbaar na een belabberd optreden in de coronacrisis, maar kan niet los gezien worden van zijn misstappen: de minister brak tweemaal met de lockdownregels. Terwijl niet-noodzakelijke reizen afgeraden werden, ging Clark met zijn gezin naar het strand, ook vertrok hij met de auto naar een natuurgebied om een mooie mountainbike-rit te maken. Aanvankelijk kwam Clark er met een waarschuwing en een kleiner takenpakket van af, maar begin juli vertrok hij alsnog.

Een bezoek aan haar tweede huis werd de Schotse Jaap van Dissel, Catherine Calderwood, carrièretechnisch fataal. In april reisde ze tot twee keer toe naar haar tweede huis, foto’s daarvan verschenen in de tabloids en al snel werd haar positie onhoudbaar. Haar voorbeeldfunctie is niet te onderschatten, erkende ze later in een verklaring: “Mensen in heel Schotland weten wat ze moeten doen om verspreiding van het virus tegen te gaan, daarvoor moeten ze volledig vertrouwen hebben in hen die de adviezen geven.”

Affaire

En dan was er nog de val van de Britse rekenmeester Neil Ferguson, de top-epidemioloog en adviseur van de regering in Londen. Hij kreeg thuis bezoek van een dame waarmee hij een affaire had, terwijl het dringende advies toch echt was: houd afstand. De minister vond het meer dan terecht dat Ferguson zijn adviesrol neerlegde na schending van de social distancing-maatregel: regels zijn er voor iedereen en die zijn ‘bloedserieus’, zei de minister.

Cummings reisde honderden kilometers door het land, maar kon toch aanblijven.  Beeld EPA
Cummings reisde honderden kilometers door het land, maar kon toch aanblijven.Beeld EPA

Al zijn er uitzonderingen. Niet elke schending van de coronarestricties leidt tot gedwongen ontslag of zelfgekozen vertrek. Zo brak een andere prominente adviseur van Boris Johnson, Dominic Cummings, met de lockdownregels, maar kon wel aanblijven.

Cummings reed dit voorjaar honderden kilometers door het land terwijl hij coronasymptomen had, een serieuze misser. Maar hij kon aanblijven. Hier speelde zijn motief waarschijnlijk een grote rol. Cummings vierde geen feestje, hield geen diner, maar reed naar eigen zeggen het hele eind om zijn zoon onder te brengen bij familie: “Ik was bezorgd dat mijn vrouw en ik zo ziek zouden worden dat niemand anders in Londen voor ons kind van vier zou kunnen zorgen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden