Plus

Deze aanslag op het vliegveld van Kabul zag iedereen met angst beven beven aankomen

Luttele uren nadat verschillende landen uit vrees voor aanslagen hun evacuaties hadden gestaakt, veroorzaakten zelfmoordterroristen van IS een bloedbad bij het vliegveld van Kabul.

Annemieke van Dongen en Bob van Huet
Een gewonde vrouw arriveert bij het ziekenhuis. Beeld AFP
Een gewonde vrouw arriveert bij het ziekenhuis.Beeld AFP

Twee explosies, bij een ingang van de lucht­haven van Kabul en bij een ernaast gelegen ­hotel, maakten gistermiddag veel slachtoffers. Er zouden meer dan 100 doden en 140 gewonden zijn gevallen. Onder de slachtoffers zijn kinderen, dertien Amerikaanse militairen en andere buitenlanders. Er zijn ook 28 leden van de Taliban om het leven gekomen, zei een functionaris van de radicale beweging tegen persbureau Reuters. De functionaris wilde anoniem blijven, maar zei dat de Taliban als gevolg van de aanslag ‘meer mensen hebben verloren dan de Amerikanen’. Het is niet bekend of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

De Nederlandse militairen en het ambassadepersoneel dat gistermiddag nog op de lucht­haven aanwezig was, bleven volgens het ministerie van Defensie ongedeerd. Zij vertrokken enkele uren na de aanslag met de laatste evacuatievlucht. Na twintig jaar kwam zo een acuut en pijnlijk einde aan de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan.

Gewaarschuwd

In een reactie op het bloedbad zei de aange­slagen Amerikaanse president Joe Biden gisteravond dat de schuldigen zullen worden gestraft. “Wij zullen jullie niet vergeven, wij zullen jullie niet ver­geten, wij zullen jullie laten boeten,” aldus Biden in zijn toespraak vanuit het Witte Huis. Over de slachtoffers zei hij: “Deze militairen gaven hun leven om het leven van anderen te redden. Zij zijn helden.” De president verzekerde dat de VS de komende dagen doorgaat met het evacueren van mensen uit Afghanistan. “We laten ons niet afschrikken door terroristen.”

De aanslag laat volgens Biden zien waarom de duur van de ‘buitengewoon gevaarlijke’ missie in Afghanistan beperkt moet blijven. Biden hield tijdens de toespraak een moment stilte voor de omgekomen militairen.

Eerder op de dag was gewaarschuwd voor ­terroristische aanslagen bij het vliegveld, dat wordt gebruikt voor de evacuatie van duizenden mensen die weg willen uit Afghanistan. Het Britse ministerie van Defensie meldde gistermorgen dat er inlichtingen waren van een ‘zeer waarschijnlijke dreiging’ van een aanval op de mensenmassa’s bij de luchthaven. Ook een woordvoerder van de Taliban sprak over een op handen zijnde aanslag door ‘kwaadwillenden’.

Amerikaanse bronnen brachten de dreiging in verband met de recente ontsnapping van honderden extremisten van terreurgroep Islami­tische Staat-Khorasan, een kleine terreurbeweging uit het oosten van het land, uit twee gevangenissen in de buurt van Kabul.

Onder meer België beëindigde daarop zijn ­evacuatieoperatie. Nederland stopte met evacueren, omdat het van de Amerikanen geen toestemming meer kreeg om nog langer gebruik te maken van de luchthaven.

Tragedie

De terreuraanslag werd opgeëist door IS en is vermoedelijk gepleegd door terroristen van een Islami­tische Staat-Khorasan (IS-K). Dat is het Afghaanse filiaal van de beruchte terreurorganisatie die zeven jaar geleden nog een kalifaat bestuurde in delen van Syrië en Irak.

De IS-K is ook met de Taliban in gevecht geraakt en is berucht door bloedige aanlagen op de sji­itische minderheid, de Hazara. Het zou niet de eerste aanslag zijn van IS-K in de afgelopen jaren.

Demissionair minister-president Mark Rutte sprak zijn afschuw uit over de aanslagen. ‘Veel doden en gewonden, te midden van mensen die op zoek zijn naar veiligheid. Een enorme tragedie,’ schreef hij in een tweet waarin hij zijn medeleven betuigde met de slachtoffers en nabestaanden.

Amerikaanse media spraken over de eerste Amerikaanse doden in Afghanistan sinds de machtsovername door de radicaalislamitische Taliban eerder deze maand. Het zouden zelfs de eerste Amerikaanse gesneuvelden in ruim 1,5 jaar zijn in het land.

De aanslagen bij het vliegveld van Kabul komen enkele dagen voor de eerder dit jaar door president Joe Biden aangekondigde terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan, die op 31 augustus moet zijn afgerond en waarmee hun twintigjarige oorlog in dat land wordt beëindigd.

Navo-chef Jens Stoltenberg heeft de dubbele zelfmoordaanslagen veroordeeld als een ‘gruwelijke terroristische aanslag’. De aanslag vlakbij de luchthaven van Kaboel mag de evacuaties van mensen uit Afghanistan niet blokkeren, zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden