Plus

Denemarken wil asielzoekers overbrengen naar Afrika

De VN, de EU en mensenrechtenclubs reageren uiterst kritisch op een Deens plan dat het mogelijk maakt asielzoekers over te brengen naar een opvangcentrum buiten Europa om hun asielverzoeken daar af te handelen.

Het Parool
Demonstratie in Kopenhagen tegen het strikte asielbeleid van het land.  Beeld David Keyton/AP
Demonstratie in Kopenhagen tegen het strikte asielbeleid van het land.Beeld David Keyton/AP

Het Deense parlement heeft daarover gisteren een wet aangenomen. De regering onderhandelt al met Rwanda over het opzetten van een opvangcentrum in het Afrikaanse land. De regering in Kopenhagen hoopt hiermee asielzoekers te ontmoedigen om naar Denemarken te komen. “Als je asiel aanvraagt in Denemarken, weet je dat je wordt teruggestuurd naar een land buiten Europa,” aldus regeringswoordvoerder Rasmus Stoklund. “We hopen dat mensen geen asiel meer aanvragen in Denemarken.”

Denemarken wil met het plan de mensensmokkel, waarbij jaarlijks duizenden doden vallen, terugdringen.

De VN en de Europese Commissie reageerden verontrust. De Commissie wees erop dat uitbesteding van de asielprocedure aan niet-Europese partners in strijd kan zijn met verdragen. “Niet mogelijk onder bestaande EU-regels,” aldus een woordvoerder.

Mensenrechtengroepen reageerden ook zeer kritisch. “Niet alleen gewetenloos, ook in potentie onrechtmatig,” noemde Amnesty International de wet. Ze vrezen dat legitieme vluchtelingen minder toegang krijgen tot asiel en dat zij buiten Europa minder bescherming zullen genieten.

Harde lijn

Volgens de Deense organisatie Refugees Welcome, die asielzoekers juridisch bijstaat, is het plan ook ‘onzin’ omdat migranten hun asielaanvraag niet mogen doen in het buitenlandse opvangcentrum. Daarvoor moeten ze nog steeds naar de Deense grens komen. “Dit is gestoord, dit is absurd. Dit gaat er alleen maar om dat Denemarken van vluchtelingen af wil.”

De wet typeert de steeds striktere opstelling van Denemarken tegenover immigratie. Veel Denen hebben het gevoel dat zij hun sociale model alleen overeind kunnen houden als de komst van niet-westerse immigranten wordt beperkt. De huidige centrumlinkse regering, die sinds 2019 aan de macht is, heeft daarom de harde lijn van radicaalrechts voor een flink deel overgenomen.

Denemarken heeft nog geen overeenkomsten met landen buiten Europa waar asielzoekers kunnen worden opgevangen. Maar immigratieminister Mattias Tesfaye, zoon van een Ethiopische immigrant, bracht in april wel een bezoek aan Rwanda, wat resulteerde in een niet-bindend memorandum of understanding over samenwerking op asielgebied. Een definitieve deal zou in de maak zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden