Update

Democraten winnen zeker één zetel in spannende Senaatsrace Georgia

Macht in de Senaat voor de Democraten lijkt binnen handbereik met bijna alle stemmen van de verkiezingen in Georgia geteld. De marges zijn zo klein dat hertellingen niet ondenkbaar zijn. Trump roept maar vast dat er is gefraudeerd.

Tom Kieft
De Democraat Raphael Warnock staat op voorsprong met slechts 35.000 stemmen na het tellen van 97 procent van de stemmen. Beeld AFP
De Democraat Raphael Warnock staat op voorsprong met slechts 35.000 stemmen na het tellen van 97 procent van de stemmen.Beeld AFP

De Democraten veroveren in Georgia zeker een van de twee Senaatszetels op de Republikeinen. Meerdere Amerikaanse media meldden vanochtend dat de Democraat Raphael Warnock met 50,6 procent van de stemmen de Republikeinse senator Kelly Loeffler uit het zadel heeft gewipt. Mochten de Democraten ook de tweede zetel winnen in de staat, dan verliezen de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat.

De twee kandidaten voor die laatste zetel zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace. De Democratische uitdager Jon Ossoff loopt zo’n 13.000 stemmen voor op Republikeinse senator David Perdue. Maar met 98 van de 4,4 miljoen stemmen geteld vinden de grote Amerikaanse media dit nog te onzeker om een winnaar uit te roepen.

Dat de regionale verkiezing van een kleine staat in het zuidoosten van de Verenigde Staten gemoederen zo bezighoudt, komt doordat de uitkomst bepalend is voor de politieke slagkracht van aanstaand president Joe Biden. Alleen met een Democratische meerderheid in de Senaat kan hij zijn beleid soepel door het Congres krijgen. Als Republikein Perdue zijn zetel houdt, kan Biden zijn plannen om belastingen te verhogen de komende twee jaar bijvoorbeeld vergeten. Pas in 2023 wordt weer over nieuwe Senaatszetels in andere staten gestemd.

Kamala Harris

Om de machtsbalans in de Senaat voor die tijd te laten omslaan moeten beide Democraten in Georgia winnen. In dat geval hebben zowel de Democraten als de Republikeinen 50 zetels in de Senaat, maar valt de balans uit in het voordeel van Bidens partij. Wanneer een stemming in de Senaat onbeslist is, mag de vice­president de doorslaggevende stem geven. Onder Biden is die rol weggelegd voor Kamala Harris.

Of ook de tweede zetel naar de Democraten gaat, moet in de loop van de dag duidelijk worden. Bestuurder Raffensperger, verantwoordelijk voor het stemmen, liet het tellen in de nacht stilleggen. Het zou in de ochtend worden hervat. Verwacht wordt dat pas om 18.00 uur Nederlandse tijd een definitieve uitslag volgt.

Staartje

Het is niet ondenkbaar dat ook deze verkiezingen met krappe marges in Georgia een staartje krijgen, met hertellingen en juridisch geharrewar. Daarop lijkt president Trump in elk geval weer voor te sorteren. Zoals hij dat ook deed in de verkiezingsnacht in november, begon hij al tijdens het tellen te beweren dat er is gefraudeerd.

Toen zijn partijgenoten voorstonden, zei Trump via Twitter dat een ‘big voter dump’ door de Democraten ophanden was – wat een plotselinge sprong voorwaarts voor de Democraten zou verklaren. Die sprong voorwaarts kwam er, maar plotseling was die allerminst: voordat Trump zijn tweet verzond, moesten de stemmen nog binnenkomen uit een county die steevast bij verkiezingen blauw kleurt voor de Democraten.

Meer dan de helft

Dat het spannend ging worden, werd al verwacht gezien de peilingen en de uitslagen bij de verkiezingen van afgelopen november. Juist doordat geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen haalde, moest volgens regio­nale wetgeving een tweede stemronde worden gehouden. De strijd om het presidentschap won Biden in Georgia nipt van Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden