Nieuws

Democraten vergroten meerderheid in de Senaat met winst Warnock in Georgia

De Democratische senator Raphael Warnock van de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia heeft zijn zetel in de Senaat behouden. Met 95 procent van de stemmen geteld stond Warnock op 50,7 procent, zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker op 49,3 procent.

Het Parool
Aanhangers van de Democratische senator Raphael Warnock vieren zijn overwinning. Beeld Getty Images via AFP
Aanhangers van de Democratische senator Raphael Warnock vieren zijn overwinning.Beeld Getty Images via AFP

Door de winst van Warnock hebben de Democraten nu 51 van de honderd zetels in de Senaat, tegen 49 zetels voor de Republikeinen. Deze extra Democratische zetel, tegenover 50 de afgelopen twee jaar, maakt het voor de zittende Democratische president Joe Biden makkerlijker om de komende twee jaar beleid te voeren. De uitslag wordt gezien als een verlies voor oud-president Donald Trump, die Walker binnen de Republikeinse partij naar voren had geschoven als kandidaat.

Warnock, een pastoor die predikt in de kerk in Atlanta waar burgerrechtenactivist Martin Luther King Jr. bekendheid verwierf en in 2021 aan de slag ging als senator, stond in sterk contrast tot Walker, een zeer conservatieve voormalige American Football-ster. Hij werd in de aanloop naar de verkiezingen in verlegenheid gebracht toen meerdere vrouwen die zeiden dat ze in het verleden affaires met hem hebben gehad. Walker, die zich profileert als pro life, zou volgens de vrouwen voor hen abortussen hebben betaald. Ook kreeg de Republikeinse kandidaat kritiek over zich heen vanuit onverwachte hoek: zijn eveneens conservatieve zoon Christian beschuldigde hem van liegen en en het plegen van huiselijk geweld.

De stemming in Georgia was nodig omdat bij de tussentijdse verkiezingen van vorige maand geen van de twee kandidaten de benodigde meerderheid van de stemmen had weten te behalen. Beide partijen gaven volgens de non-profitorganisatie OpenSecrets in totaal 401 miljoen dollar (383 miljoen euro) uit aan de race tussen Warnock en Walker. Daarmee was de senaatsrace in Georgia, een staat met slechts 10,8 miljoen inwoners, dit jaar de kostbaarste in het land.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden