Nieuws

Democraten halen hard uit naar Trump

De Democratisiche presidentskandidaat Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris hebben zittend president Donald Trump hard aangevallen en verwijten hem onder meer de coronacrisis verkeerd te hebben aangepakt. De pandemie is “meedogenloos”, zei kandidaat-vicepresident Harris. “Die kun je niet stoppen met een tweet.”

De Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap Kamala Harris. Beeld AFP
De Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap Kamala Harris.Beeld AFP

Volgens haar handelde Trump niet daadkrachtiger uit vrees dat aandelenkoersen zouden dalen en hij daarmee zijn kans op herverkiezing zou verkleinen. “Dat was voor hem belangrijker dan het redden van levens van Amerikanen.”

Harris, de eerste zwarte vrouw die kandidaat is voor het vicepresidentschap, bracht ook het racismeprobleem in de VS onder de aandacht. “De realiteit is dat het leven van een zwart persoon in Amerika nooit als een volwaardig mensenleven werd beschouwd”, zei ze. Amerika moet dit structurele racisme erkennen en onder meer hervormingen bij politie en justitie initiëren, vindt Harris.

Biden beschuldigde Trump ervan geweld in het land aan te wakkeren om er politiek voordeel uit te halen. “Hij giet meer olie op het vuur”, zei Biden donderdag op de Amerikaanse nieuwszender MSNBC. “Hij hoopt op meer geweld, niet op minder geweld.”

In de afgelopen dagen was er veel geweld tijdens protesten nadat een zwarte Amerikaan in de rug was geschoten tijdens een politieactie in de staat Wisconsin. Op de partijconferentie van de Republikeinen was de belofte van ‘law and order’, ofwel een harde aanpak van criminaliteit een kernboodschap. Vicepresident Mike Pence zei woensdag onder meer: ​​“Je zult niet veilig zijn in Bidens Amerika.” Biden wierp tegen: “Het probleem is dat we nu in het Amerika van Donald Trump zijn.”

De Republikeinen spraken tijdens de partijconferentie niet over de coronacrisis of de redenen voor de protesten. Bovendien beschuldigde Biden de sprekers op het Republikeinse Congres ervan te hebben gelogen: “Leugens, leugens, leugens. De een na de ander.” Over Trump zelf zegt hij: “Ik denk dat we allemaal weten dat deze man een enigszins pathologische neiging heeft om de waarheid niet te vertellen.”

Campagne in swing states

Biden maakte donderdag ook bekend dat hij binnenkort persoonlijk campagne gaat voeren in zogenoemde ‘swing states’. Dat zijn Amerikaanse staten waarin het onzeker is of de Democraten of de Republikeinen de meeste stemmen krijgen. Het betekent een koerswijziging van Biden, die vanwege de coronapandemie vooral thuis is gebleven.

“Ik ga naar Wisconsin en Minnesota. En breng tijd door in Pennsylvania en in Arizona. Maar we gaan het doen op een manier die volledig consistent is met verantwoordelijk zijn”, zei de 77-jarige Biden tegen verslaggevers. Hij beschreef zichzelf als een politicus die gedijt bij persoonlijke interactie.

Biden vertelde dat de eerste excursie naar de swing states, waar uit peilingen blijkt dat hij een lichte voorsprong heeft op president Donald Trump, zal plaatsvinden “na Labor Day”. De feestdag wordt dit jaar op 7 september gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden