PlusProfiel

Democraat Buttigieg heeft niet de gaapfactor van Biden en Sanders

Pete Buttigieg is onverwacht naar voren geschoven in de race om de Democratische kandidatuur voor het presidentschap. In Iowa won de al een beetje afgeschreven burgemeester tot veler verrassing meer gedelegeerden dan favoriet Bernie Sanders.

Bob van Huet
‘Mayor’ Pete Buttigieg blijft favoriet Bernie Sanders even voor en zorgt voor een verrassing in het Democratische kamp. Beeld AFP
‘Mayor’ Pete Buttigieg blijft favoriet Bernie Sanders even voor en zorgt voor een verrassing in het Democratische kamp.Beeld AFP

En dus moeten Amerikanen en de media opnieuw leren om de naam goed uit te spreken van de zoon van een Maltese immigrant. Maar zo moeilijk is het niet. Buttigieg heeft vorig jaar al stickers en T-shirts laten drukken met de uitspraak van zijn naam; ‘Boot-edge-edge’ klinkt dat op zijn Engels, zeg maar ‘Boet-etsch-etsch’ op zijn Nederlands en dan dat etsch-etsch aan elkaar plakken en sneller uitspreken dan Boet. Toch lastig. Zelf merkte hij ooit op dat zijn naam door anderen al op 167 verschillende manier was uitgesproken. Van Bodicheck tot Butt and Egg. Laat maar zitten denk je dan misschien als Democratische kiezer, ik stem wel op Warren, Sanders of Biden. Makkelijke, vertrouwde namen. Niet dus.

Verrassing

Kan het straks Trump versus Buttigieg worden? In een land waarin Donald Trump ook iedereen wist te verrassen moet je het niet uitsluiten. Dus waarom niet president Buttigieg? Dat zou een meer dan daverende verrassing zijn in conservatief Amerika want de winnaar van Iowa is homo. Maar dat was geen belemmering om een succesvol en zelfs herkozen burgemeester te worden in een door de Democraten gerunde arbeidersstad in een conservatieve staat (Indiana) waarvan nota bene vicepresident Mike Pence gouverneur was.

Buttigieg is populair omdat hij de taal van de inwoners spreekt en zijn geaardheid niet of nauwelijks ter sprake brengt. Iedereen weet het wel. Hij heeft zijn partijleden ook voorgehouden dat alleen maar Trump-bashen weinig helpt. ‘Win zelf de arbeiders terug’, is zijn stelling.

Noem mij ‘Burgemeester Pete’, bedacht Buttigieg en zo kennen veel Amerikanen hem nu ook. Zijn campagne is uitgekookt. Hij is overal te vinden en juist op plekken waar mensen vroeger op Obama stemden en de laatste keer op Donald Trump. Over Obama zegt hij dat hij meer bestuurlijke ervaring heeft dan deze president. “Je moet drie dingen doen: het apparaat goed leiden, goed beleid aangenomen krijgen en uitvoeren, en dan nog iets wat moeilijker te beschrijven is: mensen inspireren en bij elkaar brengen.”

Amerikaanse Macron

Belangrijk ook – en anders dan Trump kan aanvoeren – is dat Buttigieg een militaire staat van dienst heeft die er mag zijn. Hij diende zeven maanden in Afghanistan waar hij als marine-inlichtingen-officier Dari (Perzisch) leerde spreken en heeft de rang van reserve-luitenant in de Amerikaanse marine. Franse journalisten doopten hem – vanwege zijn leeftijd en dynamische voorkomen: ‘de Amerikaanse Macron’. Ook is hij al de ‘Witte Obama’ genoemd vanwege zijn jeugdige uitstraling. Het komt vooral omdat hij een nieuwe generatie politici in de schijnwerpers zet en niet de gaapfactor heeft die Biden en Sanders met zich meeslepen.

De voormalige consultant bij consultancybureau McKinsey Buttigieg is een talenwonder. Hij spreekt zeven talen waaronder Noors en Frans. Zijn vader was immigrant die het tot hoogleraar schopte in de Verenigde Staten. Dankzij schitterende studieresultaten kreeg Buttigieg een beurs voor de prestigieuze Harvard University en deed hij ervaring op in Europa dankzij een uitwisseling op de universiteit van Oxford. Hier studeerde hij geschiedenis en literatuur. Buttigieg kan kiezers uit de arbeidersklasse aanspreken op een manier die Biden en Clinton vreemd is.

Op zijn 29e werd hij burgemeester van zijn thuisstad South Bend met driekwart van de stemmen. Niet voor de hand liggend in een problematische tijd in de zogenaamde Rust Belt (roestbelt) die ook de Studebaker autofabrieken zag sluiten. Twee jaar geleden trouwde hij met zijn vriend, lagere schoolonderwijzer, Chasten Glezman in de kathedraal van South Bend.

Buttigieg vertegenwoordigt de linkerkant van zijn partij. Klimaatverandering is een van de speerpunten in zijn verhaal. Zijn trefwoorden zijn: democratie, veiligheid en vrijheid. Hij is voor een gezondheidszorg als in Europa, maar niet dwingend. Zijn grootste rivaal in deze race is Elizabeth Warren. Tachtig procent van Buttigiegs aanhangers denkt positief over haar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden