PlusAchtergrond

Delen van Spanje kleuren rood: ‘Maar het is hier niet onveilig’

Ineens kleuren delen van Spanje oranje en rood op de Europese coronakaart. Britten die terugkeren moeten verplicht in quarantaine, Frankrijk raadt toerisme af, Nederland voorlopig niet. Hoe is het ter plekke? ‘Rustiger, maar niet onveilig.’

Edwin Winkels
Zonnebadende toeristen bij het strand van Magaluf, in Palma de Mallorca, Spanje. Beeld Reuters
Zonnebadende toeristen bij het strand van Magaluf, in Palma de Mallorca, Spanje.Beeld Reuters

Robert Dijkhuis (56) reisde met partner José (44) en zoon Xavier (8) na een kort verblijf aan de Costa Brava afgelopen week naar de kust net onder Barcelona, waar ze in Castelldefels een eigen appartement bezitten. Ja, onderweg zagen ze veel minder Nederlandse kentekens dan gebruikelijk en in de kustplaats zijn ze deze zomer bijna de enige buitenlanders. “Het Nederlands, Duits, Frans en ook Russisch dat je hier altijd hoorde, is er nu niet,” zegt Dijkhuis, die voor de gemeente Amsterdam werkt.

Maar dat is het enige, samen met de strenge mondkapjesregels in Catalonië - die moeten in gesloten ruimtes op, ook op straat, maar niet op het strand, de terrasjes of tijdens het sporten -, dat op de nieuwe opleving van het coronavirus in dit deel van Spanje wijst (zie kader). “Ik vind de berichten die in Nederlandse media en op nieuwssites verschijnen wel heel alarmistisch. Je moet hier toch echt zelf zijn om te zien hoe het werkelijk is,” aldus Dijkhuis.

Robert Dijkhuis samen met vriendin José en zoon Xavier op het strand van Castelldefels, bij Barcelona. Beeld Privéfoto
Robert Dijkhuis samen met vriendin José en zoon Xavier op het strand van Castelldefels, bij Barcelona.Beeld Privéfoto

Brandhaard

Toen er een eerste brandhaard in de vleesindustrie rond de Catalaanse stad Lleida was, werd dat gebracht als ‘in de buurt van Barcelona’ - de afstand is meer dan 150 kilometer. En er is er ook een in Hospitalet, een dichtbevolkte voorstad van Barcelona. “Maar daar ga je als toerist toch ook niet heen.” In kustplaats Castelldefels ziet Dijkhuis dat de Spanjaarden zelf ‘erg relaxed én respectvol’ met de regels omgaan. “Altijd dat mondkapje bij je hebben, dat is eigenlijk de enige concessie die je hier echt moet doen om vakantie te vieren. En daar wen je snel aan.”

Afgelopen week legde de Catalaanse regering nog meer beperkende maatregelen op om de nieuwe uitbraken in te dammen. Zo hebben de discotheken en andere nachtelijke feestgelegenheden de deuren weer moeten sluiten. Bars en restaurants moeten om middernacht sluiten in de streken met de meeste besmettingen: Barcelona en zijn voorsteden, Lleida en omgeving en de stad Figueres. Maar voor de rest van Catalonië, waaronder de toeristische kustplaatsen, geldt die regel niet.

Elke zomer

Zoals meer Nederlanders die toch naar de populaire Catalaanse costa’s zijn getrokken, bezit Dijkhuis er een tweede woning, waar hij en zijn gezin elke zomer komen. Het is er vertrouwd. “En mijn zoon gaat volgende week zoals elk jaar op zeilkamp hier met andere kinderen.” In een groot hotel zouden ze nu echter niet graag verblijven. “En we gaan ook niet binnen in een druk paellarestaurant zitten. Maar dankzij de coronaregels mogen buiten juist alle terrassen van de bars en restaurants groter en ruimer zijn.”

Niettemin houdt hij het nieuws voortdurend in de gaten. De cijfers die in Spanje zelf worden gepubliceerd zijn nogal verwarrend: totaal verschillend, afhankelijk van de bron. Catalonië zelf rapporteerde zaterdag 1493 nieuwe gevallen en drie doden door het coronavirus. In totaal liggen 71 mensen op de ic, zes meer dan vrijdag.

In Castelldefels zijn sinds maart 434 mensen besmet geweest met het coronavirus; vorige week kwamen er 29 bij, de grootste toename sinds maanden. Dijkhuis: “We zijn hier niet meer bevreesd om het op te lopen dan in Nederland, waar het in supermarkten en op straat echt een veel grotere chaos is. Maar zodra ik lees dat Frankrijk toch de grens gaat sluiten, hoe onwaarschijnlijk me dat ook lijkt, rijden we direct naar huis.”

Is Spanje riskant?

De Britse regering stelde dit weekeinde plotseling een verplichte quarantaine in voor reizigers die uit Spanje komen, inclusief de Canarische Eilanden en Balearen. Terugkeerders moeten twee weken thuisblijven, ook worden niet-noodzakelijke reizen nu afgeraden. Een woordvoerster van het Spaans ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte in een reactie dat Spanje veilig is, op enkele lokale en geïsoleerde brandhaarden na. De recente uitbraken van corona daar zijn volgens haar onder controle.

Op de kaart van het ‘Europese RIVM’, het ECDC, kleuren diverse Spaanse regio’s in het noorden oranje en rood, als teken dat er de afgelopen weken meer dan twintig besmettingen per 100.000 inwoners waren. Andere risicogebieden zijn volgens de Europese autoriteit Vlaanderen, delen van het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Deze data worden niet automatisch overgenomen in reisadviezen per land. Nederland heeft Spanje bijvoorbeeld nog altijd vrijwel volledig ‘op geel’ (reizen kan, let op risico’s) staan, met uitzondering van de kleine kring rond Lleida, waar de uitbraak was. Het RIVM houdt voortdurend de situatie per regio en land in de gaten, dus reisadviezen kunnen nog wijzigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden