PlusAchtergrond

De vuile was van The Conway Family: ‘Het gaat alleen maar om geld en roem’

Donald Trump gaat de verkiezingscampagne in zonder een van zijn waardevolste adviseurs. Kellyanne Conway vertrekt uit het Witte Huis na veelbesproken familieperikelen.

Karlijn van Houwelingen
null Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Het kan wel eens haar voorlopig laatste publieke optreden worden – de speech die Kellyanne Conway deze week houdt op de Republikeinse conventie. Ze spreekt om de campagne van haar baas Donald Trump officieel af te trappen. Maar Trump zal het daarin zonder Conway aan zijn zijde moeten doen. In een verrassend bericht kondigt ze haar vertrek uit het Witte Huis aan om meer tijd met haar gezin door te brengen.

Daarmee verliest Trump een van zijn belangrijkste adviseurs. Conway maakte Trumps overwinning in de presidentsverkiezingen van 2016 mogelijk. Ze speelde ‘een cruciale rol’, zei Trump daar zelf over. “Ze is een onvermoeibare en vasthoudende pleitbezorger van mijn agenda en heeft geweldige inzichten over hoe we onze boodschap effectief kunnen overbrengen.”

Fraude

Daarna bleek ze een stabiele factor in de chaotische entourage van de Amerikaanse president. De doorloop in Trumps Witte Huis is enorm – veel stafleden van het eerste uur zijn ontslagen of zelf opgestapt. Conway was een van de langstzittende en invloedrijkste adviseurs van Trump. Andere sleutelfiguren uit zijn eerste campagne, Paul Manafort en Steve Bannon, zitten vast of zijn gearresteerd wegens fraude.

Conway en haar man vormen het meest besproken echtpaar van Washington. George Conway, een conservatief advocaat, heeft zich ontpopt tot een van de voornaamst critici van de baas van zijn vrouw. Op zijn Twitter-account en in opinieartikelen haalde hij hard uit naar Trump. Hij trok onder meer diens mentale gezondheid in twijfel.

George Conway beschreef het presidentschap van Trump als ‘gekmakend om te zien’ en zei dat hij zich uit op Twitter zodat hij niet tegen zijn vrouw schreeuwt over de president. Trump zelf bemoeide zich vervolgens met de echtelijke twisten van de Conways. Hij noemde George Conway ‘een helse echtgenoot’ en een ‘loser’.

Kellyanne Conway en haar man George Conway. Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Kellyanne Conway en haar man George Conway.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Vuile familiewas

Maar ook George Conway trekt zich nu terug uit de politieke wereld. Hij stapt op bij het Lincoln Project, een groep voormalige Republikeinen die met messcherpe campagnevideo’s Trumps herverkiezing probeert te voorkomen. Conway stelde in een ontslagbericht dat haar kinderen hulp nodig hebben bij thuisonderwijs, maar de wanhopige berichten van haar 15-jarige dochter op sociale media lijken een rol te hebben gespeeld.

De vuile familiewas kwam op straat te liggen, toen deze dochter veel aandacht trok met een noodkreet. ‘Mijn moeders baan heeft mijn leven verwoest,’ schreef ze afgelopen weekend op Twitter. ‘Het gaat alleen maar om geld en roem.’

Zelf beschreef Claudia Conway zich als ‘links’. ‘Je weet dat het leven niet eerlijk is als je wakker wordt en je eigen moeder naast een homofoob en een verkrachter staat.’ Afgelopen weekend schreef ze dat ze officieel onder het ouderlijk gezag uit wil, vanwege ‘trauma’ en ‘misbruik’ in haar jeugd.

‘We zijn het over heel veel oneens, maar we zijn verenigd als het gaat om het belangrijkste: de kinderen,’ schreef Conway in het ontslagbericht over de politieke onenigheid met haar echtgenoot. ‘Voor nu, en voor mijn geliefde kinderen, is het even minder drama, meer mama.’

null Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden