PlusAchtergrond

De VS dreigt het nieuwe epicentrum van corona-uitbraak te worden

Met steeds meer besmettingen en grote tekorten aan medische hulpmiddelen dreigen de Verenigde ­Staten het nieuwe epicentrum van de corona-uitbraak te worden, ­waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Seije Slager
President Trump ruziet openlijk met gouverneur Andrew Cuomo van New York. Beeld EPA
President Trump ruziet openlijk met gouverneur Andrew Cuomo van New York.Beeld EPA

Zo stil als het er de afgelopen tijd op straat is geworden, zo chaotisch gaat het er nu aan toe in de ziekenhuizen van New York. Uit de ziekenzalen klinkt een ‘kakofonie van gekuch’ op, noteerde een verslaggever van persbureau AP.

Overal waar nog maar een beetje plaats over is, worden extra bedden tussen bestaande gepropt. Artsen en verplegers draaien extreem lange diensten. Terwijl de zalen langzaam vollopen met coronapatiënten, zitten ze op een rantsoen van één beschermend gezichtsmasker per dag. Er zijn simpelweg niet meer voorraden.

Versnelling

“Een week geleden leek het nog lachwekkend dat het er bij ons net zo aan toe zou gaan als in Italië,” aldus de hoofdchirurg van Columbia University. “Vandaag niet meer.”

De VS staat op het punt om, na ­Wuhan en Lombardije, het volgende epicentrum van de verspreiding van het coronavirus te worden, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie deze week. De versnelling van het aantal besmettingen gaat in Amerika harder dan in andere landen.

En binnen de Verenigde Staten is het nu vooral New York waar het aantal gevallen de pan uit rijst. Gisteren waren er bijna 31.000 bevestigde besmettingen en 285 doden in de staat, waarvan het merendeel in de stad New York. Het aantal besmettingen verdubbelt nu iedere drie dagen, waarschuwt Andrew Cuomo, gouverneur van New York.

Dure maskers

De federale overheid heeft nog een voorraad van zo’n 11.000 beademingsapparaten. New York kreeg er daarvan aanvankelijk slechts 400 toegewezen, wat gouverneur Cuomo in woede deed ontsteken. President Donald Trump antwoordde dat New York zijn eigen beademingsapparaten dient te kopen. “Het is geen kwestie van geld. Er zijn er gewoon niet meer te vinden,” reageerde Cuomo.

De markt voor beademingsapparaten, mondkapjes, ziekenhuisbedden en andere medische hulpmiddelen is op dit moment ook al een chaos. Allerlei ziekenhuizen en overheden proberen zo snel mogelijk voorraden aan te leggen, waardoor grote schaarste en hoge prijzen ontstaan. Gezichtsmaskers kosten normaal zo’n 30 cent per stuk, nu tussen de 3 en de 15 dollar, vertelt de baas van een bedrijf dat voor ziekenhuizen voorraden inkoopt aan The Washington Post.

Cuomo mag zich soms een roepende in de woestijn voelen, hij heeft ook een boodschap voor de rest van Amerika: “Wij zijn jullie toekomst.” Volgens de gouverneur is New York de kanarie in de kolenmijn, en staat de rest van Amerika ook de over­stromende ziekenhuizen te wachten waar New York nu mee kampt.

Carnaval Mardi Gras

De federale overheid maakt zich zorgen over bewoners van New York, die om de epidemie te ontvluchten elders in het land hun heil zoeken, en zo ook het virus verder helpen verspreiden. Wie uit New York is gereisd, moet zichzelf veertien dagen in thuis­quarantaine houden, is sinds deze week het officiële advies.

Ook elders in de VS ontstaan grote besmettingshaarden. Zo vond in Louisiana een maand geleden het traditionele carnaval Mardi Gras plaats. Net als in Nederland lijkt dat carnaval een belangrijke factor te zijn geweest in de verspreiding van het corona­virus. Het aantal besmettingen in die staat stijgt extreem snel.

Volgens critici heeft de federale overheid te lang gewacht met stevige maatregelen. Inmiddels hebben de meeste staten wel verregaande maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Slechts in enkele staten zijn nog een paar scholen open.

President Trump wordt zenuwachtig van de schade die de economie oploopt door het openbare leven lam te leggen. Wat hem betreft herneemt het normale leven in april zijn loop. Er zijn weinig artsen die denken dat de Verenigde Staten het ergste dan al gehad hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden