null

Overzicht

De verkiezingsnacht van uur tot uur: dit kunnen we verwachten

Beeld AFP

Het wordt een lange, lange zit, de Amerikaanse verkiezingsnacht. Bij drie van de laatste vijf presidentsverkiezingen wisten we pas na zeven uur ‘s ochtends wie de winnaar zou worden. Een overzicht van enkele cruciale tijdstippen.

Bob van Huët

Elke staat is natuurlijk interessant, maar bij Amerikaanse presidentsverkiezingen draait het om de swing states, de staten die kunnen omzwaaien of kantelen van Democraten naar Republikeinen of andersom. Deze staten zullen heel veel worden besproken tijdens de verkiezingsnacht: Arizona, Florida, Iowa, Michigan, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Texas en Wisconsin.

Ze hoeven niet eens per se te kantelen, maar als de Republikeinen bijvoorbeeld zeldzaam krap winnen in Texas, dan is dat al een flinke indicatie dat Joe Biden hoop mag koesteren. De staten in het oosten van het land sluiten het eerst de stembus en zullen dus als eerste met prognoses komen. Ook heel belangrijk: wie wint de Senaat? De Democraten hebben daar drie extra zetels nodig als Biden wint en vier als Trump wint. In het laatste geval gaan ze de president het regering heel lastig maken.

00.00 uur: stembureaus gaan dicht in Kentucky en Indiana, een uur later in Georgia, South Carolina, Vermont en Virginia. Let op: Georgia is traditioneel voor de Republikeinen, maar Biden zou een kleine voorsprong hebben volgens de peilingen. Maakt hij het waar?

Kentucky, de staat van de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell, is traditioneel een van de eerste staten die met een uitslag komt. Hier wint Trump. South Carolina is ook belangrijk: gaat de belangrijke pro-Trump-senator Lindsey Graham het redden?

01.00 uur: stembussen sluiten in North Carolina, Ohio en West Virginia. Trump won hier verrassend in 2016. Hij zou hooguit North Carolina kunnen behouden, denken opiniepeilers. Als hij North Carolina verliest, zal Trump zeer teleurgesteld zijn. Ohio is interessant, omdat het de laatste 120 jaar bijna altijd voor de uiteindelijke winnaar stemde: slechts twee keer niet. In de peilingen gaan de kandidaten nek aan nek.

02.00 uur: gestemd hebben: Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Missouri, New Jersey, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Texas en Washington, DC. Twee zeer belangrijke staten springen in het oog: Florida en Pennsylvania.

02.30 uur: Florida heeft de meeste stemmen per post al verwerkt en kan dus met een redelijk compleet beeld komen. Wie in het Witte Huis wil komen of blijven, moet Florida absoluut binnenslepen. Als daar ook de belangrijke stem van de latino’s voor Trump is, mag de president ook hopen op Nevada.

Alles kan uiteindelijk draaien om het gepolariseerde Pennsylvania, waar ze traditioneel erg traag zijn met tellen. Pennsylvania kan explosief uitpakken als Trump snel een overwinning claimt (hij zei dat niet te zullen doen) en the keystone state uiteindelijk toch naar Biden gaat. Wees dan toch maar voorbereid op luide kreten als ‘oplichterij’ en ‘fraude’.

03.00 uur: stembureaus sluiten in Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, South Dakota, Texas, Wisconsin en Wyoming.

Een spannend moment en de eerste serieuze indicatie wat voor nacht het wordt. Let hier dus op Arizona: was van Trump, neigt naar Biden. Bill Clinton was de enige Democraat die hier sinds zeventig jaar won. Arizona behoort niet tot de snelste tellers. Belangrijker: Michigan, dat altijd traag telt en mogelijk pas laat in de middag (Nederlandse tijd) is uitgeteld. Biden staat in de peilingen ruim voor. Net als in Wisconsin en Michigan, waar Trump vier jaar geleden iedereen verraste. Zijn uitdager moet deze staten winnen, wil hij een kans hebben.

Dé verrassing van de avond zou Texas kunnen zijn. Sommige Democraten hebben zich al rijk gerekend. Als Biden Texas zou winnen, is dat een stunt van jewelste. Maar opgepast, schijn kan bedriegen: in Texas zijn eerst de resultaten van de grote steden bekend, daarna volgt het na-ijleffect van het platteland waar Trump de meeste aanhang heeft. Het gaat dus zeer waarschijnlijk schuiven.

Tussen 03.00 en 04.00 uur: we hebben waarschijnlijk een eerste indicatie van de stand van zaken onder de electoral votes, de stemmen van de kiesmannen. Vier jaar geleden had Trump er rond deze tijd al 130 kiesmannen (van de 270) en Hillary Clinton 97. Wel opletten dat de eerste uitslagen traditioneel voor de Republikeinen zijn. Maar als meer en meer poststemmen zijn geteld, lopen de Democraten vaak weer in: de zogeheten blue shift, de verschuiving van rood (Trump) naar blauw (Biden).

Om 05.00 uur: de stembureaus in Californië, Idaho, Oregon en Washington sluiten. Als die allemaal als verwacht voor Biden zijn, kunnen we binnen een paar uur weten of hij op koers zit voor de benodigde kiesmannen en het presidentschap.

Tussen 06.30 uur en 09.00 uur: weten we waarschijnlijk meer over de verdeling van de kiesmannen, en wie zichzelf de volgende president van de Verenigde Staten mag noemen. Tegelijkertijd geldt: als de een de ander niet accepteert als overwinnaar, of het verschil heel klein is, kan het allemaal nog wel even gaan duren. Afwachten dus.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden