De twee ‘presidenten’ van Afghanistan zijn het nu met elkaar eens

Afghanistan heeft weer één regering. President Ashraf Ghani en oppositieleider Abdullah Abdullah hebben zondag afgesproken samen op te trekken. Dat biedt zicht op vrede met de Taliban.

David van Unen
Abdullah Abdullah (links) en Ashraf Ghani gingen voor het tekenen van hun akkoord in Kabul zondag voor in een gebed. Beeld AFP
Abdullah Abdullah (links) en Ashraf Ghani gingen voor het tekenen van hun akkoord in Kabul zondag voor in een gebed.Beeld AFP

Zowel Ghani als Abdullah was er na de verkiezingen van september vorig jaar van overtuigd te hebben gewonnen en de rechtmatige (nieuwe) president van Afghanistan te zijn. Volgens de officiële uitslag kwam Ghani die benoeming toe, maar volgens Abdullah is op grote schaal fraude gepleegd en was de uitslag dus ongeldig.

Voorts ontstond de situatie dat Ghani zich in maart opnieuw liet inzweren als president en Abdullah iets verderop in Kabul op eigen houtje hetzelfde deed. De politieke impasse die ontstond, was voor de Verenigde Staten in maart aanleiding de betaling van 1 miljard dollar aan hulpgeld dit jaar op te schorten.

De VS had sinds de interventie in 2001 nog altijd tienduizenden troepen in Afghanistan, die het maar wat graag naar huis haalde. Daarom werd in februari een akkoord gesloten met de Taliban, de terreurgroep waarvan de aanwezigheid in 2001 aanleiding was voor het offensief.

Onenigheid over vrede

In het bestand stond behalve een aantal Amerikaanse toezeggingen – zoals de gefaseerde terugtrekking van troepen en vrijlating van gevangenen – dat de precieze details verder zouden worden uitgewerkt door de terreur­beweging en de Afghaanse regering.

Daar is het tot nu toe echter niet van gekomen. Ghani en de Taliban verschilden fundamenteel van mening over de inhoud van het akkoord. Van het precieze aantal vrij te laten gevangenen (1500 of 5000) en of daar de vrijlating van door de Taliban gevangen genomen militairen tegenover zou moeten staan tot de vraag of de Taliban zeggenschap houden over enkele regio’s in Afghanistan.

Precieze details over de ministersploeg volgen deze week, maar duidelijk is dat Ghani de rol van president blijft vervullen en Abdullah de regie krijgt over de onderhandelingen met de Taliban.

Dat laatste is hoffelijk van Ghani, aangezien zijn nieuwe coalitiepartner bekendstaat als veel Amerika­gezinder. Het is dus goed mogelijk dat Abdullah gevoeliger is voor de bepalingen uit het bestand dan hij. De vraag zal zijn hoe sterk het mandaat van Abdullah in de praktijk is.

Coronavirus

De druk om nader tot elkaar te komen nam toe voor de twee kemphanen, uit zowel binnen- als buitenland. De ­Taliban hebben namelijk de weg naar het geweld weer gevonden. Vanochtend nog kwamen zeven militairen om bij een zelfmoordaanslag. Bovendien heeft corona ook in Afghanistan voet aan de grond gekregen. Het land heeft een amper werkend zorgstelsel.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de nieuwe stand van zaken verwelkomd, maar verweet Ghani en Abdullah ook kostbare tijd te hebben verspild.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden