PlusExclusief

De tulband van de Iraanse geestelijke wordt doelwit van de boze burger

Online is een groeiend aantal filmpjes te vinden van Iraniërs die de tulband van het hoofd van sjiitische geestelijken slaan. Een uiting van woede en van symboliek.

Isabel Bolle
De Iraanse regisseur Ali Abbasi verscheen eerder deze maand op het BFI London Film Festival verkleed als geestelijke.  Beeld Getty
De Iraanse regisseur Ali Abbasi verscheen eerder deze maand op het BFI London Film Festival verkleed als geestelijke.Beeld Getty

Een jonge Iraanse vrouw, gehuld in een hoody, besluipt een geestelijke die aan het rommelen is in de achterbak van zijn auto. Dan slaat ze met een tik zijn tulband op de grond en loopt snel weg. Een andere vrouw, die de actie filmt, schreeuwt ‘dood aan de dictator’ en maakt zich ook uit de voeten.

Het is niet het enige filmpje van dit genre dat de laatste tijd enthousiast wordt gedeeld. Zo gaan ook andere filmpjes rond waar te zien is hoe de tulband van een oudere geestelijke van zijn hoofd wordt gewipt terwijl hij ’s avonds over straat loopt, en hoe een andere geestelijke omringd wordt door boze mannen en vrouwen die hun middelvingers opsteken, ‘ophoepelen’ roepen, totdat een man uiteindelijk de tulband van zijn hoofd slaat.

Waar en wanneer de beelden precies zijn opgenomen, is moeilijk te verifiëren. Maar de stelling van activisten dat ze recent zijn, is waarschijnlijk. In de filmpjes scanderen sommige demonstranten de leus ‘vrouw, leven, vrijheid’, die tijdens deze protestgolf populair is, en ook zijn de beelden met een ‘reverse image search’ niet eerder dan deze maand online te vinden.

Het is niet de eerste keer dat de tulband van geestelijken het doelwit wordt van de woede van Iraanse burgers – vorig jaar gingen er ook beelden rond van een vrouw die wordt aangesproken op haar kleding door een religieus man en boos zijn hoofdbedekking op de grond slaat – maar de acties worden nu opnieuw gevierd als symbool van verzet tegen het regime.

Het is de zesde week dat demonstranten in heel Iran de straat opgaan om te demonstreren na de dood van Mahsa Jina Amini, die gearresteerd en mishandeld werd nadat ze haar hoofddoek niet ‘correct’ gedragen zou hebben. De sjiitische geestelijken in Iran staan voor veel burgers symbool voor het klerikale regime dat de macht in handen heeft en nu de orders geeft de demonstraties met harde hand neer te slaan.

Ook in het buitenland wordt die beeldspraak overgenomen: zo verscheen de Iraanse regisseur Ali Abbasi begin deze maand op de rode loper van het BFI London Film Festival verkleed als mullah, met zijn handen en tanden rood besmeurd, in protest tegen de bloedige repressie. Volgens de ngo Iran Human Rights ligt het dodental van de protesten inmiddels op 234, onder wie 29 kinderen.

De Iraanse regisseur Ali Abbasi verkleed als mullah, met zijn handen en tanden rood besmeurd, in protest tegen de bloedige repressie. Beeld Getty
De Iraanse regisseur Ali Abbasi verkleed als mullah, met zijn handen en tanden rood besmeurd, in protest tegen de bloedige repressie.Beeld Getty

Woensdag worden er opnieuw grote demonstraties verwacht. Dan is het veertig dagen na de dood van Amini, waarmee er een einde komt aan de officiële rouwperiode die wordt nageleefd na een overlijden. Normaal is het gebruikelijk dat de familie op de veertigste dag condoleances ontvangt, maar volgens activisten is de familie door de veiligheidsdiensten gewaarschuwd zich gedeisd te houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden