De speech waarmee Trump zijn aanhangers opruide: ‘We zullen de diefstal tegenhouden’

Voordat het Capitool werd bestormd door zijn aanhangers gaf de Amerikaanse president Donald Trump een toespraak. In die speech ruide hij zijn aanhang op met stevige taal.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

Trump begon zijn toespraak met aanvallen op de media en internetbedrijven, die volgens hem mede verantwoordelijk zijn voor het ‘gesjoemel’ met de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Ik zal het nooit aanvaarden, ik zal nooit (mijn nederlaag, red.) toegeven. Je geeft niet toe als er fraude bij betrokken is,” zei Trump. “We zullen de diefstal tegenhouden.”

De president, die de duizenden toehoorders toesprak vanachter glas, blijft beweren dat hij de verkiezingen met een ruime meerderheid heeft gewonnen en dat het onmogelijk is dat zijn tegenstander Joe Biden 80 miljoen stemmen kreeg.

“In derdewereldlanden verlopen de verkiezingen eerlijker dan wat er hier gebeurt,” aldus Trump, tegen een menigte die voor het merendeel rode Make America Great Again-petjes en geen mondmasker droeg. Trump beweerde dat de VS in de hele wereld worden bespot omdat ze geen eerlijke verkiezingen kunnen organiseren en omdat het land niet over een vrije pers zou beschikken.

‘Explosies van bullshit’

De Democratische overwinningen zijn ‘explosies van bullshit’, klonk het, waarop de menigte ‘bullshit, bullshit, bullshit’ begon te scanderen, tot groot genoegen van de Republikein. Persbureau Reuters meldde al dat zich onder de toeschouwers leden van extreemrechtse groepen en militiegroepen bevonden. De stad Washington had eerder al gewaarschuwd dat demonstranten geen vuurwapens mochten meebrengen naar de betoging. Toch lijkt erop dat het gevaar ernstig onderschat is door de ordediensten.

“De Democraten komen al jaren weg met verkiezingsfraude,” aldus Trump, en Bidens regering is daardoor ‘illegaal’, claimde hij in zijn toespraak, terwijl hij nog eens uithaalde naar de ‘zwakke, zielige Republikeinen’ die niet meegaan in zijn ongegronde fraudebeweringen en volgens hem in vele gevallen hun zetel in het Congres aan hem te danken hebben. “Ik hielp hen de verkiezingen te winnen.”

Als de Republikeinen nu niet doen wat ze moeten doen, ‘mag dat nooit vergeten worden’, klonk het. Hij vroeg ook spottend hoe Mitt Romney’s vlucht naar Washington verliep. De senator uit Utah werd op de luchthaven en het vliegtuig immers belaagd door boze Trumpfans.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden