De laatste ontwikkelingen in Noord-Syrië

Een week na de Turkse invasie in Noord-Syrië beleefde de oorlog zondag een zeer tumultueuze dag. De troepen van de Syrische dictator Bashar el-Assad gaan de Koerden bijstaan in hun strijd tegen het Turkse leger. Daarmee gaat de strijd vandaag een nieuw en zeer onvoorspelbaar hoofdstuk in.

Sander van Mersbergen
Rook stijgt op vanuit Syrisch grondgebied tijdens een bombardement door Turkse troepen. Beeld EPA
Rook stijgt op vanuit Syrisch grondgebied tijdens een bombardement door Turkse troepen.Beeld EPA

Wat is er zondagavond gebeurd?

Na geheim overleg op een Russische legerbasis hebben de door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en het Syrische regeringsleger besloten de krachten te bundelen. Langs de gehele grens met Turkije gaan de troepen van Assad de Koerden ondersteunen.

Zondagavond werd meteen een begin gemaakt met de uitvoering van het akkoord. Syrische troepen trokken naar het noorden en nestelden zich onder meer in de stad Manbij, die door de Koerden gecontroleerd wordt. Naar verwachting volgen andere steden snel. Ook de stad Kobani, die door de Koerden na een felle strijd werd veroverd op IS, gaat naar het Syrische leger.

Syrische staatsmedia meldden dat de troepenverplaatsing van het leger bedoeld is om de confrontatie aan te gaan met het oprukkende Turkse leger. De Koerden zeggen op deze manier een etnische zuivering te willen voorkomen.

Hoe reageert de Turkse president Erdogan?

Dat is de grote vraag. De stap van de Koerden en Assad kwam voor velen als een volslagen verrassing. Erdogan zegt Syrië te zijn binnengevallen omdat hij een ‘veilige’ strook wil creëren langs de zuidgrens van Turkije. In die strook zouden Syrische vluchtelingen geherbergd moeten worden. De situatie langs de zuidgrens lijkt er met de inmenging van Assad echter niet overzichtelijker op geworden.

Opvallend is dat de stap van Syrië ook gesteund wordt door de Russen, al jaren een trouwe bondgenoot van de Syrische regering.

En de Amerikanen?

Ook voor hen was het gisteren een zeer onrustige dag. President Donald Trump kondigde een vervroegde terugtrekking van de resterende Amerikaanse soldaten in het gebied aan. Zij zijn nog met enkele honderden, en dreigden klem te komen te zitten tussen de strijdende partijen. Een bron binnen het leger vertelde dat de situatie voor hem en zijn collega’s gevaarlijk dreigde te worden en snel verslechterde.

De hernieuwde chaos in het gebied straalt af op Trump. Hij was het die na een telefoontje met Erdogan besloot een punt te zetten achter de Amerikaanse aanwezigheid in het gebied. Daarmee zette hij de deur open voor een aanval van Turkije op de Koerden. In eigen land krijgt Trump daarvoor veel kritiek, en ook internationale bondgenoten laken zijn in hun ogen onverantwoordelijke stap.

Hoe zit het met de Nederlandse belangen?

Ook daarvoor kreeg de strijd gisteren een erg zorgwekkende wending. Bombardementen van de Turken zorgden ervoor dat honderden IS-gevangenen gisteren konden ontsnappen uit een gevangenis in Ain-Issa. Het gaat hoofdzakelijk om vrouwen en kinderen, maar het roept de vraag hoe lang de Koerden er in slagen om de mannelijke strijders vast te houden. In Ain-Issa ontsnapten overigens geen Nederlandse staatsburgers, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vrees is dat IS-strijders zich weer mengen in het conflict in Noord-Syrië, waar ze voorheen een deel van hun kalifaat hadden. Daarbovenop zijn Europese landen bang dat ‘hun’ IS-strijders terugkomen, bijvoorbeeld om aanslagen te plegen. Volgens Trump hadden Nederland en andere landen de strijders en hun familie al veel eerder moeten terughalen, om ze zelf te berechten. Nederland toonde zich daartoe tot op heden niet bereid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden