PlusAchtergrond

De huur kan nu zomaar halveren in Berlijn

Kraakpand ‘Liebig 34’, gekraakt sinds 1990, is vorige maand ontruimd.   Beeld AP
Kraakpand ‘Liebig 34’, gekraakt sinds 1990, is vorige maand ontruimd.Beeld AP

Niet alleen expats met een goede baan moeten in Berlijn kunnen wonen, ook kunstenaars, studenten en families. En dus is er nu een wet om de huren te stabiliseren.

Kim Deen

Steeds minder punks hangen met hun honden rondom de Warschauerbrug in de wijk Friedrichshain, in het oosten van Berlijn. Op straat hoor je Engels, en de hippe koffie- en brunchplekken schieten er uit de grond.

Het rauwe karakter van Friedrichshain, terrein van beroemde clubs als Berghain en Suicide Circus, trok de afgelopen jaren expats van over de hele wereld. Vanwege die populariteit schoten de huren omhoog. Maria Nannou woont sinds twee jaar in de Richard-Sorge-Straße. Haar flat was een bouwval, maar werd met een likje verf en wat renovaties omgetoverd tot pand waar groot geld aan verdiend kan worden.

De prijzen veranderen de buurt. Onlangs werd het laatste kraakpand, het queer-feministische Liebig 34, geruimd. “Er wonen hier nauwelijks nog Duitsers,” zegt Nannou. “Alleen expats, waar makkelijk misbruik van te maken is. Als je uit Londen komt lijken de prijzen hier niet hoog.” Haar appartement van 64 vierkante meter kost 1190 euro per maand. Een buurvrouw met een ouder contract betaalt de helft.

‘Jullie huur is Scheisse’

De ontwikkeling maakt veel Berlijners woedend. Niet alleen expats met een goed betaalde baan moeten in de binnenstad kunnen wonen, ook kunstenaars, studenten en gezinnen. De laatste jaren protesteerden ze vaak tegen de macht van de grote vastgoedbedrijven. Voor de deur van Nannou plaatste een kunstenaar een wc-pot met een bordje: ‘Jullie huur is Scheisse’.

De Berlijnse Senaat kwam vorig jaar met een radicaal plan voor een huurplafond, de ‘Mietendeckel’. Door die maatregel zijn de huurprijzen sinds februari voor vijf jaar bevroren en vanaf maandag gaan de huren fors omlaag. Via een online rekenmachine kunnen huurders zelf berekenen hoeveel zij eigenlijk zouden moeten betalen voor hun appartement, aan de hand van de locatie, het bouwjaar van de flat en eventuele moderniseringen aan het appartement.

Volgens de berekening van Nannou zou zij maandelijks vierhonderd euro minder huur moeten betalen. Ze kan haar verhuurder daarom een brief sturen waarin zij aankondigt vanaf december minder te zullen gaan betalen. Makkelijk, maar veel huurders zijn bang dat de verhuurders terug zullen slaan. De huisbaas van Nannou is niet de gemakkelijkste: “Ik ben bang dat dit proces veel tijd en moeite gaat kosten”.

Ook de Mieterverein, de vereniging voor huurders, verwacht weerstand van verhuurders, die veel inkomsten mis gaan lopen. De huren van 340.000 appartementen worden verlaagd, vaak met honderden euro’s per maand. “De meesten hebben niets van zich laten horen in de hoop dat huurders niet weten wat hun rechten zijn,” zegt voorzitter Reiner Wild.

Onaantrekkelijk

In sommige gevallen levert het problemen op met hun huisbaas. Kirsten Skopelitis verhuisde een jaar geleden vanuit Zuid-Afrika naar Berlijn. Terwijl ze in eerste instantie dacht een goede deal te hebben, reageerden haar Duitse vrienden geschokt toen ze vertelde dat ze 750 euro betaalde voor dertig vierkante meter. Volgens het nieuwe huurplafond hoeft Skopelitis slechts 300 euro te betalen. Brieven aan haar huisbaas bleven onbeantwoord.

Vastgoedbedrijven vrezen dat het huurplafond een slechte uitwerking op de stad zal hebben. Zij zeggen dat de maatregel het onaantrekkelijk maakt de flats te bouwen die nodig zijn om het woningtekort op te lossen, en om appartementen te renoveren. Politici van de CDU en FDP vechten het huurplafond aan bij het hoogste gerechtshof in Duitsland. Dat bepaalt in 2021 of het huurplafond grondwettelijk is.

De strijd is dus niet gestreden, maar Reiner Wild van de Mieterverein ziet voor nu dat de stad kan ademen. “Veel mensen hier geven de helft van hun salaris uit aan hun huur — dat is toch veel te veel? Ik vind het belangrijk om deze ontwikkeling te stoppen, voordat we in Amsterdam, New York, Londen of Parijs veranderen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden