Lijstje

De grootste rellen tijdens Trumps politieke loopbaan

Donald Trumps politieke loopbaan werd gedomineerd door de ene na de andere rel van formaat. Van ‘grab ‘em by the pussy’ tot onbewezen claims van verkiezingsfraude. Een overzicht van de grootste rellen tijdens vier jaar Trump.

Dianne Bleeker en Tom Kieft
null Beeld AFP
Beeld AFP

1. ‘Mexicanen zijn verkrachters’ (juni 2015)

Als Trump in juni 2015 zijn kandidatuur aankondigt namens de Republikeinen, beledigt hij meteen het complete Mexicaanse volk. “Ze brengen drugs, ze brengen misdaad, het zijn verkrachters. En sommige van hen, geloof ik, zijn goede mensen, maar ik praat met grenswachten en zij vertellen ons wat we krijgen.” Kort daarna belooft Trump een muur tussen de VS en Mexico. Die zou de regering van het buurland gaan betalen, maar dat is vooralsnog niet gebeurd.

2. ‘Grab them by the pussy’ (oktober 2016)

Vlak voor het tweede presidentiële debat in oktober 2016, duikt er bij CNN een video van Trump uit 2005 op. De toen 59-jarige Trump zegt daarin dat je als ster met vrouwen kan doen wat je maar wil en dat hij dat dan ook vaak doet. Zijn letterlijke woorden: ‘grab them by the pussy’.

3. Inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden (januari 2017)

Donald Trump kondigde in januari 2017 een decreet af waardoor vluchtelingen en migranten uit de islamitische landen Soedan, Somalië, Jemen, Iran, Irak, Syrië en Libië de Verenigde Staten niet in konden. Hij noemde het ‘een maatregel waarmee we het risico op terrorisme willen verkleinen’. Op Schiphol zaten dagenlang Iraniërs vast. Sommige van deze restricties gelden nog steeds: Iraniërs kunnen nog altijd alleen bij uitzondering naar de VS.

4. Gewelddadigheden Charlottesville (augustus 2017)

President Trump gaf zowel extreemrechtse betogers als hun tegenstanders de schuld van gewelddadigheden in Charlottesville in Virginia. Daar marcheerden extreemrechtse suprematisten door de straten en vochten met tegendemonstranten. Bij de extreemrechtse mars waren leden van de Ku Klux Klan betrokken. Activist Heather Heyer werd vermoord door een neonazi, die met een auto op een menigte inreed en tientallen anderen verwondde. Trump zei in een persconferentie dat er ‘heel goede mensen aan beide kanten’ zaten.

De reactie die oud-president Barack Obama op Twitter gaf op de racistische uitbarsting in Charlottesville, werd daarna de meest gewaardeerde tweet in het ruim elfjarig bestaan van het medium.

5. Opgesloten migrantenkinderen (juni 2018)

Beelden van huilende migrantenkinderen die opgesloten zaten, gingen de hele wereld over. In juni 2018 tekende Trump een presidentieel decreet waarmee hij een einde maakte aan de omstreden scheiding van migrantenkinderen van hun ouders bij de Amerikaans-Mexicaanse grens. Daarvoor zei hij: “Iedereen met een hart zou dit vervelend vinden. Tegelijkertijd willen we niet dat mensen hier illegaal binnen komen.” Deze uitspraak wordt vaak aangehaald om aan te geven hoe cru Trump zou zijn.

De vaders en moeders van 545 migrantenkinderen die in de Verenigde Staten van hen zijn gescheiden omdat de gezinnen illegaal het land waren binnengekomen, zijn momenteel nog altijd niet met hun kroost herenigd.

6. Impeachment Trump (september 2019)

In september 2019 begon het Huis van Afgevaardigden een officieel onderzoek naar het afzetten van president Donald Trump. Volgens voorzitter Nancy Peloski had Trump meerdere keren de wet gebroken. Zo zou hij de publicatie van een verklaring van een klokkenluider hebben tegengehouden en zou hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hebben gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke corruptie door Joe Biden en zijn zoon. Het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten een meerderheid hebben, achtte de feiten dusdanig ernstig dat afzetting van de president op zijn plaats was. Omdat in de Senaat – die het eindoordeel heeft – meer Republikeinen zitten, kon Trump blijven.

7. VS doodt Iraanse generaal Soleimani (januari 2020)

Bij een raketaanval van de VS op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad kwam begin dit jaar de Iraanse generaal Qassim Soleimani om het leven. Daarop kwamen de VS en Iran heel dicht bij oorlog. Trumps ‘vredelievendheid’ wordt door pro-Trumpers vaak genoemd als een van zijn belangrijkste verdiensten. Hij is in tegenstelling tot eerdere presidenten, geen oorlogen begonnen. Het liep met een sisser af, nadat Iran, mogelijk bewust, heel beperkt in de tegenaanval ging.

8. Drinken van desinfecterende middelen tegen Covid-19 (april 2020)

Tijdens een speech over de dagelijkse coronacijfers in april, suggereerde Trump dat desinfectiemiddelen in het lichaam zouden helpen om het coronavirus te bestrijden. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit kreeg daarop veel extra meldingen binnen: van braken, diarree, scherpe bloeddrukdaling en acuut leverfalen als gevolg van het innemen van desinfectiemiddelen. Later claimde Trump dat de opmerking ‘sarcastisch’ bedoeld was. In oktober liep Trump zelf het coronavirus op. Na genezing bagatelliseerde Trump het virus nog meer dan eerder en kondigde hij aan dat er geen lockdown meer zou komen.

9. Fotomoment bij de St John’s Church (juni 2020)

Tijdens de hevige Black Lives Matter-protesten in Washington DC, na de moord op George Floyd, werd traangas ingezet om vreedzame demonstranten met geweld van Lafayette Square te verwijderen. Even later wandelden de president en zijn gevolg over het plein, in de richting van de episcopaalse kerk iets verderop. Met een bijbel in zijn hand poseerdeTrump voor het godshuis, dat de avond tevoren licht beschadigd werd door een brand.

Donald Trump houdt een Bijbel omhoog wanneer hij de St. John's kerk bezoekt.
 Beeld AP
Donald Trump houdt een Bijbel omhoog wanneer hij de St. John's kerk bezoekt.Beeld AP

10. Zonder bewijs roepen dat er gefraudeerd is met de verkiezingen (november 2020)

Al voordat alle stemmen geteld waren, claimde Donald Trump de overwinning op Joe Biden. Hier was echter geen enkel bewijs voor, net zoals de uitspraken van Trump over verkiezingsfraude waarin hij stelde dat de stembiljetten ‘oneerlijk’ en ‘corrupt’ geteld werden.

Na deze uitspraken probeerden Trump-aanhangers stembureaus binnen te dringen om het ‘tellen te stoppen’. Verschillende nieuwszenders onderbraken de speech van Trump wegens ongefundeerde claims.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden