PlusAchtergrond

De Fransen bouwen 600 zwembaden per dag

In Frankrijk is in bijna elke straat minimaal één zwembad te vinden. Het luxe speeltje voor rijke Fransen met villa’s aan de Côte d’Azur is een massaproduct geworden, juist in een tijd dat waterverbruik aan banden wordt gelegd. ‘Ik sluit niet uit dat zwembaden politiek incorrect gaan worden, net als vlees eten en vliegvakanties.’

Frank Renout

De Fransen doen niets liever dan een frisse duik nemen in hun eigen zwembad. Frankrijk telt met 3,2 miljoen privézwembaden 1 zwembad per 21 bewoners. Vorig jaar zijn er 244.000 zwembaden aangelegd, meer dan 600 per dag.

“Dat is historisch veel: we hebben nog nooit zoveel in een jaar gebouwd”, zegt directeur Joëlle Pulinx Challet van de branchevereniging FPP. Het aantal zwembaden steeg in 2021 met 22 procent. “We boeken al 5 à 6 jaar een groei van dubbele cijfers, maar in 2021 zijn alle records gebroken.”

Volgens de cijfers van de FPP zijn er nergens in Europa zoveel privézwembaden als in Frankrijk. Hoewel niet alle landen cijfers geven, zou Frankrijk na de Verenigde Staten het land met de meeste zwembaden ter wereld zijn.

“Water zit in het dna van de Fransen. Met vakantie gaan ze naar zee. Als ze een hotel zoeken, moet het er één zijn met een zwembad”, zegt Pulinx Challet. “Vorig jaar speelde ook corona een grote rol. Er kwamen lockdowns, mensen zaten thuis. Met een eigen zwembad was er dan toch vermaak voor de familie in hun eigen omgeving. En een zwembad is ook een investering, het is geen weggegooid geld.”

Blauwe steden

Een installateur bouwt een zwembad in Leforest in Noord-Frankrijk. Zelfs in Lille is vraag naar zwembaden. ‘Als je me dat tien jaar geleden had verteld, had ik je voor gek verklaard,’ zegt een zwembadbouwer.
 Beeld  François lo Presti/AFP
Een installateur bouwt een zwembad in Leforest in Noord-Frankrijk. Zelfs in Lille is vraag naar zwembaden. ‘Als je me dat tien jaar geleden had verteld, had ik je voor gek verklaard,’ zegt een zwembadbouwer.Beeld François lo Presti/AFP

Eén van de meest ‘blauwe’ steden van Frankrijk is Saint-Maximin-la-Sainte-Baume in de Provence. Daar heeft één op de tweevan de 5600 huishoudens een eigen zwembad. In de regio Hauts-de-France tussen Parijs en de Belgische grens waren in 2005 ongeveer 30.000 privézwembaden. Nu zijn het er 135.000, blijkt uit FPP-cijfers.

“Vroeger was een zwembad een eliteproduct, nu is het een massaproduct,” zegt Jean-Laurent Cassely, medeauteur van de bestseller La France sous nos yeux over de levensstijl van Fransen in de 21ste eeuw. “Een paar decennia geleden was het zwembad alleen iets van de jetset in villa’s aan de Côte d’Azur, maar die droom is nu voor iedereen binnen handbereik gekomen.”

Twingo of Ferrari

Vijf jaar geleden was slechts 14 procent van alle zwembaden eigendom van huishoudens met een netto maandinkomen onder de 3.000 euro. Tegenwoordig is een klein zwembad boven de grond al te koop voor een paar duizend euro. “Zwembaden zijn er in alle soorten en maten, boven de grond en ingegraven. Bij auto’s kun je een Twingo of een Ferrari kopen, bij zwembaden kan dat ook,” aldus Pulinx Challet.

Jean-Laurent Cassely komt ook met een sociologische verklaring. “Net als voor de Amerikanen is het voor de Fransen tegenwoordig het ideaal om een vrijstaand huis te hebben met een tuin. Het zwembad is de kroon op die levensstijl.”

Toch kan het veranderende klimaat de trend wel eens veranderen. In Frankrijk heerst deze zomer ernstige droogte. De Fransen zijn opgeroepen hun watergebruik aan banden te leggen. Cassely: “Het zwembad wordt gezien als een waterverslinder. Ik sluit niet uit dat privézwembaden politiek incorrect zullen worden, net als SUV’s, vlees eten en vliegvakanties.” Branchevereniging FPP gelooft daar niets van. “Dat zwembaden verkwistend zijn is een wijdverspreid misverstand,” zegt Pulinx Challet. “Alle zwembaden verbruiken samen maar 0,1 procent van al het water dat Frankrijk per jaar verbruikt.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden