Plus

De EU wil snel sancties tegen Belarus, maar Oostenrijk ligt nog dwars

Haast is geboden, zeiden de EU-regeringsleiders vorige maand nog over sancties tegen Wit-Rusland. Maar met name Oostenrijk trapt op de rem.

Christoph Schmidt
Protest in Minsk tegen de regering van president Loekasjenko, vorig jaar augustus. Beeld AFP
Protest in Minsk tegen de regering van president Loekasjenko, vorig jaar augustus.Beeld AFP

De economische sancties die de EU heeft aangekondigd tegen Belarus lopen vertraging op. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de ministers van Buitenlandse Zaken daarover komende maandag een akkoord zouden bereiken, maar dat gaat niet lukken. ‘Juridisch-technisch ingewikkelder dan we dachten’, zo luidt in de Brusselse wandelgangen de verklaring, maar diplomaten fluisteren dat vooral Wenen dwarsligt vanwege financiële belangen van Oostenrijkse banken in Belarus.

In de reeks sancties tegen Minsk die sinds vorig jaar zijn ingesteld na de frauduleuze presidentsverkiezingen en het gewelddadige neerslaan van protesten zijn vooral personen op een zwarte lijst gezet. Daags na de arrestatie van journalist en activist Roman Protasevitsj, wiens Ryanair-vlucht op 23 mei in het Belarussische luchtruim werd onderschept, werden de EU-regeringsleiders het snel eens over de noodzaak van hardere maatregelen.

Oostenrijk investeert

Maar de uitvoering daarvan blijkt lastig. In de huidige voorstellen wordt het vizier gericht op onder meer de fossielebrandstofsector en de financiële markten. Maar voor Oostenrijk is dat laatste punt dus lastig. Van alle westerse landen investeert Oostenrijk het meest in Belarus: bijna 1 miljard euro in 2019.

Waar veel westerse banken hun activiteiten in het land afbouwen, heeft de grote Oostenrijkse Raiffeissenbank er nog steeds een dochterbedrijf zitten: Priorbank. Daarnaast is het Oostenrijkse A1 Telekom een belangrijke telecomprovider in Belarus.

De Oostenrijkse regering ontkent dat ze de EU-sancties blokkeert. ‘Sancties zouden ook de financiële sector moeten treffen,’ aldus een verklaring op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land. Maar in diezelfde tekst laat het ministerie wel degelijk weten geen voorstander te zijn van harde maatregelen: ‘Het is in ons algemeen belang dat Belarus niet verder in de Russische invloedssfeer wordt geduwd.’

Bedrijven geraakt

De EU-ministers zullen maandag wel een akkoord bereiken over een forse uitbreiding van de lijst met personen en instellingen die de EU niet meer in mogen en wier banktegoeden worden bevroren. Er circuleren inmiddels aantallen van 78 personen en 8 instellingen die zullen worden getroffen. Maar wat de economische sancties betreft: daaraan zullen de ministers waarschijnlijk slechts ‘richting geven’, aldus een diplomaat, waardoor het definitieve besluit pas later valt.

Economische sancties treffen zowel de import als de export van Belarus en zullen dus ook bedrijven binnen de EU raken. “Dit gaat ons ook zeker pijn doen,” aldus de EU-diplomaat. Nederland onderhoudt geen innige economische banden met Belarus. Vooralsnog is vooral de KLM getroffen; doordat de luchtvaartmaatschappij het advies opvolgt om het Belarussische luchtruim te mijden, maakt ze extra kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden