Plus

De EU hoopt het vakantieseizoen ietsje te redden

De Europese Commissie presenteert aanbevelingen voor het vakantieseizoen. EU-burgers hebben recht op zomervertier, is de boodschap, maar een tweede coronagolf moet koste wat het kost worden voorkomen.

Christoph Schmidt
In het Duitse dorp Scheibenhardt is de weg naar Frankrijk nog altijd afgesloten. Beeld Getty Images
In het Duitse dorp Scheibenhardt is de weg naar Frankrijk nog altijd afgesloten.Beeld Getty Images

Geniet, maar met mate – dat is kort samengevat de ‘blije’ zomervakantieboodschap die de Europese Commissie woensdag wil meegeven aan alle EU-burgers. Het dagelijks bestuur van de EU komt met een lange lijst aanbevelingen voor die vakantieperiode. Die gaan onder meer over het geleidelijk opheffen van reisbeperkingen, waarbij de kans op een tweede golf coronabesmettingen zo klein mogelijk moet blijven. Wat de EU-landen en hun burgers met die tips doen, is een open vraag.

De commissie wil die burgers echter vooral wat lichtpuntjes voorschotelen, een concreet zicht op een welverdiende zomervakantie na een lange, bizarre periode van gedwongen binnen zitten. Europe needs a rest, ‘Europa heeft wel wat rust verdiend’, schijnt de titel te zijn van het pakket richtlijnen, dat woensdag wordt ­gepresenteerd.

Het voornaamste uitgangspunt is dat vakantieverkeer mogelijk moet worden tussen landen of regio’s die in een gelijksoortige coronafase zitten, het liefst eentje met een laag aantal ­besmettingen en ziekenhuisopnames.

Voor alle landen geldt dat ze voldoende ruimte moeten hebben in hun zorg- en testcapaciteit en genoeg informatie moeten kunnen verstrekken over nieuwe besmettingen.

Interactieve kaart

Met behulp van een interactieve, actuele kaart van Europa moeten toeristen straks in één oogopslag kunnen zien welke regio’s veilig zijn. Met de moed der wanhoop zal de Commissie pleiten voor een betere coördinatie tussen landen. Aan het begin van de lockdownperiode was daarvan geen sprake. Ook bij het beëindigen ervan heeft ‘Brussel’ geen enkele greep op wat lidstaten ­uitspoken.

Al een tijdje hangt het woord ‘corridor’ in de lucht, voor die toegestane reisstromen tussen twee of meerdere landen. De Europese Commissie gebruikt dat begrip liever niet, misschien omdat zo’n ‘gang’ nogal benauwd klinkt. Ze spreekt liever van het ‘openen van de circulatie tussen twee landen’, verkeer dat tot nu toe niet mogelijk is.

Hoewel de Commissie normaal gesproken zou protesteren als twee landen afspraken maken over onderling reisverkeer en daarmee EU-burgers uit andere landen discrimineren, kijkt Brussel nu wel beter uit. Veel grenzen binnen de EU zijn nu gesloten, dus alles wat straks opengaat, is meegenomen. Als bijvoorbeeld Nederland en Griekenland zo’n afspraak maken, wie is de Commissie dan om Nederlandse zonaanbidders en Griekse reisbureaus dat plezier te ontzeggen? In het algemeen is het ieders wens om de toerismesector, goed voor zo’n 10 procent van de gehele EU-economie, voor een anders zekere ondergang te behoeden.

Coronapaspoorten

Een eerder geopperde mogelijkheid om ‘coronapaspoorten’ te verstrekken aan negatief ­geteste (of na besmetting immuun geworden) reizigers, heeft de commissierichtlijnen niet ­gehaald. Volgens experts is er nog te weinig ­wetenschappelijke zekerheid over die vermeende immuniteit. Bovendien zou zo’n corona­paspoort gezonde mensen kunnen aanmoedigen om met opzet besmet te raken en na genezing vrij rond te kunnen reizen met dat ­document in de hand.

Brussel wil met het pakket richtlijnen bovendien verder vooruitkijken dan de aankomende zomer. De Commissie streeft naar een ‘nieuw pact’ tussen consumenten en de toerisme­sector. Daartoe behoort ook bezinning over de invloed van massatoerisme op ecosystemen en de leefbaarheid van steden. Daarom zal het ­woensdag ook gaan over het stimuleren van ­duurzaam toerisme.

De afgelopen weken was er veel te doen om de tegoedbonnen die luchtvaartmaatschappijen en andere reisorganisaties verstrekken bij ­annuleringen. Dat mag, maar een EU-wet uit de pre-coronatijd geeft consumenten in zo’n situatie het recht om geld terug te vragen, in plaats van zo’n voucher te moeten accepteren. De Commissie hamerde daar dan ook op. Veel bedrijven waarschuwden echter voor acute problemen als ­iedereen zijn geld nu terug zou eisen.

De EU-regel blijft overeind, maar de Commissie is inmiddels wel zo ver dat ze die vouchers gaat aanbevelen bij consumenten, mits de ­bonnen zijn beschermd tegen faillissementen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden