PlusProfiel

De Chief Executive van Hongkong laveert tussen ‘haar’ bevolking en Peking

Carrie Lam, chief executive van Hongkong geldt als een bekwaam bestuurder, maar haar reactie de afgelopen dagen laat zien dat ze het contact met de bevolking een beetje kwijt lijkt.

Eefje Rammeloo
Besturen ging Carrie Lam als Chief Executive van Hongkong redelijk af, tot ze de grens bereikte door een omstreden uitleveringswet in te willen voeren. Beeld Getty Images
Besturen ging Carrie Lam als Chief Executive van Hongkong redelijk af, tot ze de grens bereikte door een omstreden uitleveringswet in te willen voeren.Beeld Getty Images

De beste manier om leerlingen in toom te houden, is niet door te besturen, maar door te inspireren, zou een leraar ooit tegen Carrie Lam hebben gezegd. Lam was toen prefect op de katholieke meisjesschool in het district Wan Chai, in Hongkong.

Dat besturen ging Lam (62) als Chief Executive (CE), hoogste leider van Hongkong, redelijk af. Tot ze volgens de inwoners van Hongkong haar grens bereikte, door een wet voor te stellen die uitlevering van burgers van Hongkong aan China mogelijk zou maken. Na protesten werd die wet zaterdag weer in de ijskast gezet, maar dat heeft de roep om haar aftreden niet doen verstommen, zo bleek tijdens een massale protestmars op zondag.

Chefsache

Het is moeilijk te geloven dat Peking niet betrokken was bij de beslissing om de wijziging van de uitleveringswet op de lange baan te schuiven. Dit soort dingen zijn chefsache voor de Communistische Partij, en die had met de Amerikanen en hun handelsoorlog nu wel even iets anders aan zijn hoofd dan bokkige Hongkongers.

Volgens meerdere bronnen heeft Carrie Lam vrijdag uitvoerig gesproken met Chinese regeringsvertegenwoordigers. Wilde Lam hen overtuigen, of overtuigden zij haar?

Hoe dan ook, als ze dacht de rust in de stadstaat terug te kopen door af te zien van een snelle wetswijziging, dan toont dat maar weer eens hoe slecht Lam de Hongkongers kent. Die waren namelijk woest, op de politici die de wet er in razend tempo door wilden drukken, maar vooral op haar: de bestuurder die de eilandengroep keer op keer uitlevert aan Peking.

Sociologie studeren

Haar nederige afkomst gaf haar aanvankelijk het voordeel van de twijfel. Ze wilde sociaal werkster worden, maar ging sociologie studeren. Uit allerlei projecten blijkt haar betrokkenheid bij minderbedeelden. De lokale overheid, waar ze in 1980 na haar studie ging werken, betaalde een vervolgstudie in Cambridge. Daar ontmoette ze haar man. Haar twee zonen zouden later ook in Engeland gaan studeren.

Een carrière als ambtenaar in dienst van de stadstaat voerde haar na 32 jaar tot de op een na hoogste functie, onder Leung Chun-ying, de toenmalige CE. Ze stond hem bij tijdens de ‘parapluprotesten’ van 2014, die gericht waren tegen de Chinese inmenging bij het selecteren van de leider van de stadstaat. In 2016 is ze een logische kandidaat om Leung Chun-ying op te volgen. Haar man overtuigt haar naar verluidt om een voorgenomen verhuizing naar Groot-Brittannië nog even uit te stellen.

WC-papier

Als bestuurder is Lam niet eens bijzonder impopulair, maar ze moet wel laveren tussen ‘haar’ volk in Hongkong, en de Communistische Partij in China, die de stadstaat steeds dichter naar zich toe probeert te trekken. Carrie Lam krijgt haar bevelen uit Peking, zeggen de inwoners van Hongkong. Ze is al lang geen van hen meer. Tijdens haar campagne voor Chief Executive, in 2016, gaf ze toe dat ze geen idee had waar ze wc-papier kon kopen. Ze wist ook niet hoe ze de lokale ov-kaart moest gebruiken.

Lam legt graag de nadruk op haar sociale betrokkenheid, en over het budget dat ze oormerkt voor sociale voorzieningen in de stad. Toch is ze niet vaak te betrappen op medemenselijkheid. Meerdere keren kreeg ze het verwijt arrogant te zijn omdat ze weigerde haar verantwoordelijkheid te nemen voor lokale schandalen.

Wat nou liefde?

Wanneer ambtenaren niets te verwijten valt, hoeven ze zich ook niet te verontschuldigen, vond ze in 2015 na de ontdekking dat het drinkwater buitensporig veel lood bevatte.

Haar laatste greintje geloofwaardigheid verloor ze vorige week, tijdens een interview dat nog vóór de protesten was opgenomen. “Ik groeide op tussen de bevolking van Hongkong, en uit liefde voor deze plek heb ik persoonlijke offers gebracht,” zei ze met een snik in haar stem.

Tegelijkertijd was de politie het protest aan het neerslaan en haalden de demonstranten hun neus op voor haar krokodillentranen. Met het wetsvoorstel geeft Lam vrijheden op die bepalend zijn voor de identiteit van Hongkong. ‘Wat nou, liefde?’ vragen velen zich af.

Lam bood zondag haar excuses al aan voor haar optreden en ging gisteren opnieuw diep door het stof. Ze beloofde geen nieuwe poging te doen de omstreden wet door te voeren. Maar een onzichtbare hand uit Peking voert Chinese bestuurders na een openbare boetedoening meestal stilletjes van het toneel. Misschien is het voor Lam nu dan tijd zich terug te trekken op het Britse platteland.

Sorry is niet genoeg

Carrie Lam ging gisteren wederom door het stof voor haar poging de omstreden uitleveringswet door te voeren en de onrust die daarop volgde. Een dag eerder nam ze al terug dat de protesten ‘rellen’ waren – door die classificatie rechtvaardigde ze hard politieoptreden aanvankelijk. Ze bood voor de camera’s haar ‘oprechte excuses en diepe spijt’ aan. “Ik draag persoonlijk veel verantwoordelijkheid voor de controverses, conflicten en angsten in de samenleving.” Ze beloofde dat ze het omstreden wetsvoorstel, dat volgend jaar sowieso komt te vervallen, niet opnieuw door het parlement zal proberen te loodsen.

Wel zei ze hoe dan ook niet op te zullen stappen en een kans te willen om verder te regeren tot haar termijn in 2022 eindigt. Tot ongenoegen van vele demonstranten. Berichten op sociale media duiden erop dat als Lam niet voor morgenavond alle gearresteerde betogers vrijlaat, de omstreden wet volledig en volmondig terugtrekt en haar taken als leider neerlegt, er vrijdag weer protesten volgen voor de deur van het hoofdkwartier van de regering van de stadstaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden