PlusAchtergrond

Dag des oordeels voor president Bouterse

Het Surinaamse volk beslist maandag over het politieke lot van president Bouterse. Niet zijn veroordeling voor de Decembermoorden, maar de economische crisis doet zijn regie wankelen. Angst voor fraude heerst.

Tom Kieft
Aanhangers van Bouterses Nationale Democratische Partij in een optocht tijdens de verkiezingscampagne. Beeld ANP
Aanhangers van Bouterses Nationale Democratische Partij in een optocht tijdens de verkiezingscampagne.Beeld ANP

Verwarring voerde zondag de boventoon in ­Suriname, de dag voor de parlementaire verkiezingen in het land. De aangekondigde tv-toespraak van president Desi Bouterse wakkerde geruchten aan dat hij de verkiezingen zou uitstellen vanwege het gevaar voor het corona­virus, na berichten dat Surinamers illegaal vanuit Frans-Guyana de grens overstaken om te kunnen stemmen.

Het tegenovergestelde bleek waar: de uitzending was voor Bouterse een moment om kiezers aan te sporen om ondanks het dodelijke ­virus te stemmen. Er is de voormalig militair veel aan gelegen: zijn herverkiezing is allerminst zeker.

Waar eerdere peilingen slechts een marginaal zetelverlies voor Bouterses partij voorzagen, voorspelde een gerenommeerd Surinaams onderzoeksbureau dat zijn Nationaal Democratische Partij NDP zich kan opmaken voor een zware nederlaag. Met 26 parlementariërs heeft Bouterses partij nu nipt een absolute meerderheid in het vijftig zetels tellende parlement, maar als de peiling van Idos het bij het rechte eind heeft moet zijn partij het na vandaag doen met 17 tot 14 zetels.

Stemmen per app

Of er werkelijk een einde komt aan Bouterses veertig jaar omvattende leiderschap, eerst als dictator later als president, beslissen de 380.000 stemgerechtigde Surinamers maandag in het stemhokje – of in het geval van mensen met een corona-infectie – via een mobiele app.

De oppositie van Bouterse bestaat uit een scala aan relatief kleine partijen. Mocht de NDP toch slechts enkele zetels verliezen, dan kan Bouterse met een coalitie verder.

De omstreden president heeft weinig middelen geschuwd om de overwinning veilig te stellen. Om zijn politieke tegenstanders de wind uit de zeilen te nemen besloot de NDP-meerderheid in het parlement de spelregels te veranderen en te laten vastleggen dat kleine partijen niet gezamenlijk mee kunnen doen aan de verkiezingen. Op hun beurt hebben de oppositiepartijen de handen alsnog ineengeslagen met de ‘stem slim’-campagne, die kiezers per district adviseert wat de meest tactische stem is om Bouterse te verslaan.

De angst voor fraude zit er bij vele Surinamers behoorlijk in. Idos peilde dat driekwart van de Surinaamse bevolking vreest voor gesjoemel in de verkiezingen. Dat is niet zonder reden. Het door de twaalf oppositiepartijen opgerichte Anti-Fraude Platform meldde gisteren aan RTL Nieuws meerdere berichten te hebben gehad dat de NDP stembiljetten opkoopt.

Spookstemmers

Er wijst meer op vals spel. Anders dan bij eerdere verkiezingen worden de stemlokalen uitsluitend bemand door leden van de NDP en de oppositie signaleerde eerder al dat er stembiljetten verstrekt zijn op naam van spookstemmers – mensen die al jaren zijn overleden of niet meer in het land aanwezig zijn.

Saillant was dat de voor Bouterse ongunstige peiling tijdens een televisie-uitzending uit de lucht werd gehaald. Tijdens de uitzending schoot het beeld op zwart en viel op de televisies van kijkers te lezen dat het programma ‘in opdracht van Minister Chotkan van OWT&C’ stop was gezet. Wat ook zorgen baart, is dat het aantal aanwezige waarnemers en journalisten gering is door corona. Caicom, de Caribische multilaterale handelsorganisatie, is wel aanwezig als waarnemer.

De tanende populariteit van Bouterse lijkt niet toe te schrijven aan diens veroordeling bij verstek voor de Decembermoorden in 1982 afgelopen november, maar aan de ongekende economische crisis in het land. Armoede en economische malaise waren dan ook waar Bouterses tegenstanders op inzetten. Niet de veroordeling, die door Bouterse steevast als ‘politiek proces’ wordt gebrandmerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden