D66 wil dat Blok brexitbeest weer van stal haalt

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken moet het blauwe brexitbeest weer inzetten om ondernemers te waarschuwen nu de gevreesde harde brexit steeds waarschijnlijker wordt. “Desnoods met gele sterretjes erop”, verwees D66-Kamerlid Achraf Bouali naar de blauwe Europese vlag met gele sterren.

Hanneke Keultjes
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok met het brexitbeest. Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok met het brexitbeest.Beeld Ministerie van Buitenlandse Zaken

Regeringspartij D66 zei in een Kamerdebat over de brexit ‘nog meer van Blok te willen zien’ nu er nog geen deal in zicht in tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over hun toekomstige relatie. Hij roemde het succes van het brexitbeest. “Dat blauwe pak stond u goed,” stelde Bouali.

In de eerdere campagne waarin het ‘blauwe brexitkarakter’ figureerde, lag het harige beest op het bureau en stond de VVD-bewindsman er naast. Wie er ín het pak zit, is een geheim dat het ministerie van Buitenlandse Zaken goed bewaart.

Zolder

In een interview zei Blok eerder dat ‘brexit’ opgeborgen was op zolder, maar dat het figuur een comeback maakt als er geen akkoord komt over de toekomstige handelsrelatie. In het debat zegde Blok toen dat het kabinet binnenkort met een nieuwe campagne komt. Hij wilde niet zeggen of daar het brexitbeest weer in opduikt. “We gaan de spanning nog even opbouwen.”

SP-Kamerlid Renske Leijten begrijpt niet waarom de twee partijen nog geen deal hebben. “We zijn vier jaar bezig en nóg geen akkoord.” Al in 2016 gaf het Verenigd Koninkrijk per referendum aan de EU te willen verlaten. Uiteindelijk deden zij dat pas op 1 januari 2020. Het huidige jaar geldt een overgangstermijn waarin er nog weinig verandert.

Coronavirus

De onderhandelingen tussen de EU en het VK verliepen de afgelopen maanden moeizaam, ook door het coronavirus, dat onder beide onderhandelingsteams rondging en dat fysieke onderhandelingsronden onmogelijk maakte. De deal zou uiterlijk deze maand klaar moeten zijn, zodat het Europees parlement het nog voor het einde van het jaar – als de overgangstermijn van een jaar afloopt – kan ratificeren. Maar over belangrijke kwesties, zoals het voor Nederland belangrijke onderwerp visserij, is nog geen overeenstemming.

Voor Nederland, dat een belangrijke handelsrelatie heeft met de Britten, is een brexit zonder deal een nachtmerriescenario. Maar Blok houdt hoop en ziet nog wel tijd voor de EU en het VK om tot een deal te komen. “Er is ook niet een heel precieze datum vastgelegd.” Eerder werd 15 oktober genoemd, maar dat is ‘niet keihard’.

Kerst

In theorie, stelde Blok, kunnen de twee partijen nog wat langer dooronderhandelen en zou het akkoord voorlopig in werking kunnen treden op 1 januari 2021. De lidstaten en het Europees parlement zouden zich er in dat scenario in het nieuwe jaar over buigen. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt dat ‘niet wenselijk’. “Ik kom liever in de week voor kerst terug voor een debat.”

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën, die over de douane gaat, noemde de brexit ‘een unieke situatie’ waar ondanks ‘het pak van de minister of het minister in het pak’ niet alle ondernemers op voorbereid zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden