PlusProfiel

Cuomo: van gedroomde presidentskandidaat tot schandvlek van de Democraten

Half Amerika hing tijdens het begin van de coronapandemie aan de lippen van Andrew Cuomo, die in dagelijkse persconferenties vertelde hoe het liep met de crisisbestrijding in de staat New York. Ruim een jaar later is de gouverneur van de staat New York de schandvlek van de Democraten.

Het Parool
Andrew Cuomo tijdens een van de vele persconferenties over de pandemie. Beeld REUTERS
Andrew Cuomo tijdens een van de vele persconferenties over de pandemie.Beeld REUTERS

Cuomo is momenteel het middelpunt van een onverkwikkelijke affaire. Hij wordt beschuldigd van aanhoudend grensoverschrijdend gedrag richting vrouwen en is zelfs door partijgenoot en president Joe Biden gevraagd een stap opzij te zetten.

Hoe anders was het in het voorjaar van 2020. Cuomo gold voor velen als de gedroomde Democratische presidentskandidaat. Maar ook destijds waren er al critici die zich afvroegen of de gouverneur zich niet beter met daadwerkelijke crisisbestrijding bezig kon houden, in plaats van er in de media urenlang over te vertellen. Want los van de persconferenties kon hij ook nog op een gewillig – en niet al te kritisch – oor rekenen in de veelbekeken CNN-nieuwsshow van zijn broer Chris. Bij alle breed uitgemeten contrasten deelden Cuomo en Trump ook een eigenschap: een obsessie voor hun mediasucces. Na de persconferenties informeerde Cuomo altijd als eerste naar de kijkcijfers, zo beschrijft een reconstructie van The New York Times.

Cuomo is afkomstig uit een gegoed New Yorks nest. Zijn vader Mario werd in 1983 ook al gouverneur van de staat New York. Andrew zette zijn eerste stappen in de politiek als diens campagnemanager, en werkte daarna als politiek assistent. Hij wordt nog steeds herinnerd om de intimiderende manier waarop hij zaken afdwong. Cuomo maakte er geen vrienden mee, wel carrière. In de regering van Bill Clinton werd hij minister van volkshuisvesting.

Als gouverneur van New York, sinds 2011, gold hij naar buiten toe als een pragmatische Democraat met een ietwat botte stijl, die de financiën aardig op orde had. Achter de schermen kregen steeds meer mensen genoeg van de man die ook naaste medewerkers en bondgenoten bedreigde als hem dat politiek uitkwam. ‘Hij is geen aardig persoon en heeft geen echte vrienden,’ aldus een voormalige medewerker in The New York Times. ‘Als je niet op vrienden kunt terugvallen als je in de problemen komt, dan ben je gezien.’

Roes

De problemen voor Cuomo begonnen toen hij in de roes van zijn pandemische mediasucces voor vier miljoen dollar een contract tekende voor een boek over leiderschap, en daar tegen de regels in medewerkers van de staat New York aan liet werken (er werden uiteindelijk maar 45.000 exemplaren van verkocht). Nog vernietigender was het nieuws dat Cuomo’s naaste medewerkers hadden gesjoemeld met de cijfers over doden in verpleeg­huizen. Toen er ook nog geruchten over seksuele intimidatie naar buiten kwamen, stelde de openbaar aanklager van New York een onderzoek in.

Het rapport verscheen deze week, zit vol met voorbeelden van ongepast en intimiderend gedrag, en lijkt het politieke einde van Cuomo te bezegelen. De ene na de andere Democraat laat hem nu vallen, en ook president Biden heeft zich inmiddels aangesloten bij dat koor. Cuomo ontkent glashard, gaat in de tegenaanval en weigert plaats te maken. Hij wil in 2022 gewoon worden herkozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden