Crystal meth overspoelt Duitse grens

De export van Nederlandse crystal meth naar Duitsland neemt in schrikbarend tempo toe.

Sander van Mersbergen
De Duitse douane onderschepte in de eerste tien maanden van dit jaar ongeveer zes keer zo veel crystal meth als in het gehele jaar 2018. Beeld politie.nl
De Duitse douane onderschepte in de eerste tien maanden van dit jaar ongeveer zes keer zo veel crystal meth als in het gehele jaar 2018.Beeld politie.nl

De Duitse douane onderschepte in de eerste tien maanden van dit jaar ongeveer zes keer zo veel van de extreem dure en schadelijke drugs als in het gehele jaar 2018.

Dat blijkt uit cijfers van het douanekantoor in het Duitse Essen, dat verantwoordelijk is voor de controle in de grensstreek. Twee jaar terug ontbrak crystal meth nog in de cijfers, vorig jaar werd al 15 kilo aangetroffen. Dit jaar gaat de vangst richting de 100 kilo.

“Het gaat om meer gevallen en ook om grotere hoeveelheden,” zegt douanewoordvoerder Heike Sennewald.

Ook de vangst van andere (meth)­amfetaminen neemt sterk toe. Afhankelijk van de soort is sprake van een verdubbeling tot zelfs een vervijfvoudiging in een paar jaar tijd. Eén ontdekking werd in juni gedaan in de auto van atlete Madiea G. Die staat maandag voor de rechter in het Duitse Kleef. Zij had 13 kilo crystal meth en 43 kilo xtc in haar achterbak.

Nederland productieland

De ontwikkelingen leiden in Duitsland tot gefronste wenkbrauwen. “We krijgen over de westgrens nu het complete pakket,” zegt Frank Buckenhofer, voorzitter van de douanetak van politievakbond GdP. “Eerst kwam vanuit Nederland vooral cocaïne, xtc en cannabis, nu krijgen we ook crystal meth en crack.”

In Nederland doet de ontdekking van zo veel crystal meth alle alarmbellen afgaan. De vrees bestaat dat extreem gewelddadige Mexicaanse drugsimperiums hier voet aan de grond krijgen. Dit jaar is in Nederland en België een aantal productielocaties ontmanteld. Daar zijn ook Mexicanen aangetroffen. “Het is te vroeg om te zeggen dat ze de markt in handen hebben,” zegt een woordvoerder van de landelijke politie. “Maar deze cijfers zijn opnieuw een signaal dat we scherp moeten zijn.”

Volgens Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut laten de Duitse cijfers zien dat Nederland nu echt een productieland voor crystal meth geworden is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden