Nieuws

Coronatsunami overspoelt Engeland, restaurants en kroegen sluiten zélf de deuren

Het Verenigd Koninkrijk wordt ongenadig hard getroffen door het coronavirus. Voor de derde dag op rij is het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen geteld sinds begin vorig jaar. Diverse restaurants en kroegen wachten niet op overheidsinstructies en sluiten zelf de deuren.

Sebastiaan Quekel
Veel ondernemers sluiten hun café of restaurant, om personeel en gasten te beschermen. Beeld AP
Veel ondernemers sluiten hun café of restaurant, om personeel en gasten te beschermen.Beeld AP

De Britse coronacijfers breken deze week record na record. Het afgelopen etmaal werden er ruim 93.000 besmettingen geregistreerd. Toen woensdag het oude record van begin januari werd verpletterd, zeiden de gezondheidsinstanties een ‘duizelingwekkende’ stijging te verwachten door de razendsnel oprukkende omikronvariant. Inmiddels spreken de autoriteiten van een heuse tsunami. Premier Boris Johnson noemt de omikronvariant een ‘aanzienlijke bedreiging’ voor de gezondheid en de economie.

De Engelse regering houdt dit weekend spoedberaad met de regeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland. Veel restaurants en kroegen wachten daar niet op en nemen zelf het heft in handen, schrijft CNN op basis van gesprekken met diverse ondernemers. “De onzekerheid heeft invloed op het moreel van ons personeel,” zegt een van hen tegen de Amerikaanse zender.

Restaurants gesloten

Bij een andere ondernemer raakte in slechts een paar dagen tijd een kwart van zijn personeel besmet, vermoedelijk door de omikronvariant. “De belangrijkste reden om te sluiten is mijn team. We wilden niet dat iemand anders ziek zou worden.”

Ook op Instagram maken diverse restaurants melding van hun moeilijke keuze. ‘Omdat belangrijke teamleden vanwege covid geïsoleerd zijn, hebben we helaas geen andere keuze dan tijdelijk te sluiten,’ schrijft het Londense Kol Restaurant. Ook Toklas Restaurant wilde geen enkel risico nemen: ‘Na een paar gevallen van Covid wilden we het welzijn van ons team en onze gasten niet op het spel zetten.’

Ineenstorting

Paul Donovan, een van de bekendste economen van het Verenigd Koninkrijk, vreest dat deze ‘vrijwillige ineenstorting van entertainment en diensten’ een vernietigend effect zal hebben op het economisch herstel. “Er is deze keer geen overheidssteun, dus er is absoluut een impact,” laat hij weten. Uiteindelijk zal de omvang van de economische klap voor een groot deel afhangen van hoe lang mensen hun uitgaven thuis concentreren in plaats van geld te besteden aan activiteiten, zoals uit eten gaan, zei Donovan. Dat zal zowel afhangen van de maatregelen die de overheid neemt als van het verloop van het virus.

In vrijwel heel Engeland verdubbelde het aantal omikrongevallen in minder dan twee dagen. De variant is naar schatting al verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van de nieuwe besmettingen in Londen. De regering probeert intussen met extra coronaprikken de snelle toename van infecties tegen te gaan.

Omikron heeft nog niet geleid tot grootschalige ziekenhuisopnames. Tot nu toe is één sterfgeval bekend. Volgens een Brits onderzoek is het risico op herbesmetting met omikron ruim vijf keer groter dan bij de deltavariant. Ook zou het ziekteverloop niet milder zijn.

Inreisbeperkingen

Vanwege de nijpende situatie voert Frankrijk vanaf morgen strenge inreisbeperkingen in voor mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk arriveren. Zo moeten reizigers onder meer zeven dagen in quarantaine na aankomst.

Een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson zei in reactie op de Franse maatregelen dat landen zelf mogen bepalen wat de juiste aanpak is. “Gezien de overdraagbaarheid van omikron en de aantallen die over de hele wereld al zijn vastgesteld, denken we dat grenzen sluiten geen effectieve of gepaste maatregel is.”

Boostercampagne

De boostercampagne is in het Verenigd Koninkrijk inmiddels in volle gang. Gisteren kreeg alweer de 25 miljoenste inwoner een boosterprik toegediend. In de campagne voor de extra prik, die al enkele maanden loopt, worden nu per dag ruim 700.000 mensen gevaccineerd.

De nationale gezondheidsdienst NHS is nog wel op zoek naar 10.000 medewerkers om te helpen bij het vaccineren. Het Britse leger heeft 750 militairen beschikbaar gesteld om te helpen bij de distributie van boostervaccins in het Verenigd Koninkrijk.

Waarschuwing

Minister van Volksgezondheid Sajid Javid is tevreden, maar heeft ook een waarschuwing voor de Britten. “We hebben geen tijd te verliezen in de strijd tegen het virus. Boosterprikken zijn absoluut essentieel om onze afweer te versterken en de mijlpaal is een bewijs van het enthousiasme van de mensen in het hele land om zich nu te laten vaccineren,” aldus de minister.

Tot nu toe is bijna 70 procent van de Britten volledig gevaccineerd en heeft een op de drie mensen een extra vaccin gekregen.

Wat is het gevaar van de omikronvariant?

De omikronvariant kan de opgebouwde immuniteit tegen eerdere varianten van het coronavirus omzeilen. Omikron heeft zo’n vijftig mutaties in de genetische code, in vergelijking met de oorspronkelijke variant uit Wuhan. Veel mutaties zitten op het spike-eiwit, waarmee het virus zich toegang tot de cel verschaft. “Omikron heeft zoveel mutaties in het spike-eiwit dat de aangemaakte antistoffen minder of niet meer beschermen,” zegt Rogier Sanders, hoogleraar virologie en experimentele vaccinologie (Amsterdam UMC).

Het gaat om 32 genetische veranderingen in het spike-eiwit ten opzichte van het originele virus. Vijftien mutaties zitten precies op de plek waar het virus zich hecht aan de receptorcel, een cel die gevoelig is voor prikkels. “Daarbij zitten drie mutaties die ook al voorkwamen in de bètavariant, waarvan we weten dat die zich in Zuid-Afrika onttrok aan de vaccinbescherming van AstraZeneca,” aldus Sanders.

De WHO noemt sommige mutaties ‘zorgwekkend’ vanwege het risico op nieuwe besmettingen. Het risico is ‘zeer hoog’, waardoor een nieuwe coronagolf reëel is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden