‘Coronaplasma’ in de VS goedgekeurd

De Amerikaanse gezondheidsauto­riteiten hebben het gebruik van ­bloedplasma als medicijn tegen het coronavirus versneld goedgekeurd.

Het Parool
President Donald Trump en minister Alex Azar (Volksgezondheid) Beeld AFP
President Donald Trump en minister Alex Azar (Volksgezondheid)Beeld AFP

President Trump maakte zondag ­bekend dat het Voedsel- en Medicijnagentschap (FDA) het licht op groen heeft gezet. Een dag eerder had hij het agentschap ervan beticht vaccinaties en medicatie tegen Covid-19 om ­politieke redenen tegen te houden.

“Dit is een krachtige therapie,” zei Trump over de plasmabehandeling, die gebruikmaakt van antistoffen uit het bloed van donoren die de infectie al hebben door­gemaakt. “De actie van vandaag zal de toegang tot deze ­behandeling drastisch vergroten,” ­aldus Trump.

Nader onderzoek

Minister Alex Azar (Volksgezondheid) zei dat meer dan 70.000 coronapatiënten de plasmatherapie al hebben ondergaan en dat uit eerste onderzoeksresultaten blijkt dat bij de mensen die plasma kregen het overlevingspercentage 35 procent ­hoger lag.

Deskundigen denken dat de methode waarschijnlijk helpt bij de bestrijding van het virus, maar zeker geen beslissende doorbraak is. Denise Hinton, directeur van het FDA, schreef in de goedkeurende verklaring voor het gebruik ervan dat het plasma ‘niet moet worden beschouwd als een nieuwe standaard voor de behandeling van patiënten met Covid-19’. De komende maanden is nader onderzoek nodig, aldus Hinton.

‘Deep state’

Zelf sprak Trump van een ‘historische doorbraak’, die ‘talloze levens zal redden’. Afgelopen zaterdag suggereerde Trump op Twitter dat het FDA als ­onderdeel van de ‘deep state’ zijn ­herverkiezing wil saboteren door de aanpak van Covid-19 te vertragen.

Ook Nederland doet onderzoek naar de inzet van plasma tegen Covid-19. Bloedbank Sanquin zamelt het plasma in.

De Financial Times meldde zondag dat de regering-Trump overweegt de invoering te versnellen van een experimenteel vaccin van het Brits-Zweedse farmaceutisch bedrijf AstraZeneca en de Universiteit van Oxford. Het streven zou zijn het vaccin nog voor de verkiezingen van 3 november in noodgevallen in te zetten. Onder meer Nederland heeft al miljoenen doses van het vaccin besteld.

Volgens de South China Morning Post is China vorige maand al begonnen met het inenten van bepaalde ­beroepsgroepen tegen het corona­virus. Het zou gaan om noodmaat­regelen die in overeenstemming zijn met de wettelijke regels. Onder meer zorgmedewerkers en douaneper­soneel hebben het vaccin toegediend gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden