PlusAchtergrond

Coronapaniek in België: 9 van de 10 provincies in hoogste alarmfase

Wallonië en Brussel hebben op dit moment het hoogste aantal coronabesmettingen in heel Europa. De ziekenhuizen in Luik vrezen toestanden als in Bergamo. Er worden woorden gebruikt als ‘tsunami’ en ‘catastrofe’. België is in paniek.

Mark van Assen
Overzicht van de binnenstad van Luik.  Beeld ANP
Overzicht van de binnenstad van Luik.Beeld ANP

De negatieve cijfers buitelen al een hele tijd over elkaar heen. Het aantal dagelijkse besmettingen is de 10.000 ruim gepasseerd. Donderdag werden er meer dan 500 mensen in het ziekenhuis opgenomen. 1 op de 6 testen is inmiddels positief.

En nog veel preciezer: donderdagochtend lagen er 3.649 mensen in het ziekenhuis, van wie 573 op de intensive care, van wie 289 aan de beademing. Deze week stierven er gemiddeld 35 mensen per dag. En donderdag kwam ook het nieuws dat ex-premier Sophie Wilmès op de intensive care ligt. Haar toestand zou stabiel zijn.

De prominente viroloog Steven Van Gucht noemt de toestand in zijn land ‘onrustwekkend’. “We gaan deze week nog naar 20.000 besmettingen per dag,” zegt hij tijdens een persconferentie. “Wallonië en Brussel hebben het hoogste aantal besmettingen per inwoner in Europa. De cijfers zijn het meest verontrustend in de provincie Luik.”

Alarmfase

Op dit moment verkeren 9 van de 10 Belgische provincies in de allerhoogste alarmfase 4. Limburg is nog de enige uitzondering, maar dat is volgens premier Alexander De Croo nog slechts een kwestie van tijd. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gebruikte zelfs het woord ‘tsunami’ voor de toestand in het Franstalige deel van het land.

Ook maakte hij bekend dat de ziekenhuizen de komende 4 weken alle niet-dringende operaties moeten uitstellen. De ziekenhuizen luiden al een tijdje de alarmklok. Het Universitair Ziekenhuis Brussel telde deze week 7 tot 10 nieuwe patiënten per dag, terwijl dat er vorige week nog 3 waren. “Deze versnelling is problematisch,” zegt een woordvoerder.

Het UZ Saint-Luc, ook in Brussel, ziet dat in sommige diensten 15 tot 20 procent van het personeel afwezig is wegens ‘blijvende vermoeidheid’. Hoofdarts Frank Vermassen van het UZ Gent uit zijn frustratie in de krant De Standaard: “Iedereen verkondigde dat dit ons geen tweede keer zou gebeuren. Hoewel we beter voorbereid zijn, is ons land veel te laat in gang geschoten.”

Bergamo aan de Maas

Maar de meest zorgelijke geluiden komen uit de provincie Luik. Dat wordt inmiddels al links en rechts Bergamo aan de Maas genoemd, naar de noord-Italiaanse stad die in het voorjaar zo zwaar getroffen werd. Afgelopen zaterdag waren daar evenveel ziekenhuisopnames als tijdens de hele eerste golf, meldt De Morgen.

Een kwart van de coronatesten is er positief, tegenover 12 procent in de rest van het land. Het Montlégia Ziekenhuis heeft al zijn 700 artsen opgedragen om te komen werken. Ook het universitair ziekenhuis CHU heeft iedereen opgeroepen, zelfs de mensen die positief zijn getest en niet ziek genoeg zijn om thuis te blijven.

De Morgen laat een inwoonster van de provincie Luik aan het woord: “Onze regering durft niet te streng te zijn. Lokale politici zeggen al maandenlang dat we ‘maar in een minigolf’ zitten. Deze week zijn we plots bij de ergste leerlingen van Europa.” Deze mevrouw raakt ook aan een ander teer punt: het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië.

Op de coronakaart van België is duidelijk te zien dat het deel onder de taalgrens (Wallonië) veel ernstiger getroffen is dan het deel erboven (Vlaanderen). “Ik wil er geen Vlaanderen versus Wallonië van maken,” zegt ze, “maar na de lockdown kwamen de Vlamingen voorzichtig weer buiten. In Visé zaten een dag later alle terrassen vol. Dat kan toch niet?”

Striemend commentaar

De onrust in het land is groot. Er wordt volop gemopperd op de verschillende regeringen, die niet doortastend genoeg zouden zijn. In een striemend commentaar schrijft De Standaard dat er ooit een onderzoek zal moeten komen naar ‘hoe we opnieuw in deze situatie konden belanden, welke beslissingen of niet-beslissingen daartoe hebben bijgedragen en wie hier , in morele, politieke, maar ook in juridische zin verantwoordelijkheid voor draagt’.

De krant rept over ‘de kakofonie, de warrige communicatie en het eruit voortvloeiende verlies van draagvlak voor de genomen, gewijzigde en weer ingevoerde maatregelen’. De laatste controverse betreft het testen. Vanwege een gebrek aan capaciteit kunnen mensen zonder symptomen zich niet meer laten testen. Het duurde vaak meer dan 48 uur voordat het resultaat er was, en dat was niet meer acceptabel.

Toen in de zomer het aantal tests afnam, en de laboratoria hun normale werk weer oppakten, verzuimde de overheid ondanks haar belofte op tijd een gloednieuw testplatform op te zetten voor de verwachte tweede golf. Het komt er wel, maar veel te laat. Reden: de testmachines mochten niet aangekocht worden via een spoedprocedure, maar via een openbare aanbesteding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden