Coronabesmettingen stijgen, 600 patiënten in ziekenhuis

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen stijgt snel. In de afgelopen week kregen 26.462 mensen na een bezoek aan een GGD-testlocatie te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Omdat zelftesten niet worden meegenomen, is het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk hoger.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het in zeven dagen tijd 15.526 positieve tests had geregistreerd. Dit betekent dat het aantal bevestigde besmettingen in een week met 70 procent is gestegen. In twee weken tijd is het aantal bijna verdrievoudigd.

De stijging is volgens het RIVM ‘door heel Nederland en onder alle leeftijdsgroepen’ te zien. De toename komt door de opkomst van nieuwe versies van de omikronvariant. Die kunnen de afweer beter omzeilen, maar mensen lijken er niet zieker van te worden. Ook in andere landen neemt het aantal besmettingen daardoor toe.

De ontwikkeling in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vertoont gelijkenissen met de landelijke trend. Op 14 juni werden 247 nieuwe gevallen gemeten door de GGD; dat aantal is op 21 juni gestegen naar 369.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus verspreidt, staat landelijk op 1,25. Dit betekent dat een gemiddelde groep van 100 met corona besmette mensen 125 anderen aansteekt. Zij besmetten vervolgens 156 mensen, die het virus weer overdragen aan 195 anderen.

Stijging ziekenhuisopnames

Ook het aantal landelijke ziekenhuisopnames stijgt. In de afgelopen week belandden 268 mensen vanwege hun coronaklachten in het ziekenhuis, het hoogste aantal sinds eind april. In de afgelopen 24 uur werden 82 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de verpleegafdelingen. In totaal liggen op dit moment 605 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 22 op de intensive care.

In de twee academische ziekenhuizen van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, samen Amsterdam UMC, liggen 25 mensen vanwege corona: 2 op de ic, 23 op de verpleegafdeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden