Colombia zit in de maag met Escobars nijlpaarden: dieren bedreigen natuur
Ook jaren na diens overlijden veroorzaakt de nalatenschap van drugsbaron Pablo Escobar problemen rond zijn voormalige Colombiaanse landgoed Hacienda Nápoles. De door Escobar geadopteerde nijlpaarden vormen een bedreiging voor de inheemse flora en fauna.
“Dit is waarschijnlijk een van de grootste bedreigingen van invasieve exoten ter wereld,” zegt ecoloog Nataly Castelblanco-Martínez in de Britse krant The Guardian. De Colombiaanse maakt deel uit van een onderzoeksgroep die de grootte van het probleem in kaart bracht. Zij concludeerden dat het aantal nijlpaarden vermoedelijk explosief zal groeien, van 80 nu naar zo’n 1500 in 2035.
Daarmee vormen de dieren, die in Colombia geen natuurlijke vijanden kennen, een bedreiging voor de lokale natuur. De nijlpaarden vervuilen het water en zouden de Caribische lamantijn, een soort zeekoe, kunnen verdrijven. Sterilisatie is duur en tijdrovend, en daarom geen optie.
De oplossing die wel zou werken, het ruimen van de dieren, stuit echter op grote weerstand onder de lokale bevolking. De beesten werden begin jaren negentig door Escobar naar Colombia gehaald, net als onder meer kangoeroes, giraffen en olifanten. Ze maakten deel uit van Escobars luxueuze villa, die hij financierde met de opbrengsten van zijn drugsimperium.
Toeristen
Veel andere exoten werden na de dood van Escobar in 1993 afgeschoten, maar de nijlpaarden bleven. Tot genoegen van de bevolking, die de dieren hebben omarmd – mede vanwege het geld van de toeristen die ze komen opzoeken.
Dat een boer vorig jaar gewond raakte toen hij werd achtervolgd door een van de nijlpaarden, verandert daar niks aan. Net als waarschuwingen van de wetenschappers dat dit soort dodelijke conflicten alleen maar vaker zal voorkomen als het aantal nijlpaarden groeit. De nijlpaarden blijven populair.