Claims over seksueel misbruik breken Amerikaanse padvinderij op

De iconische Amerikaanse padvinderij Boy Scouts of America (BSA) wordt geteisterd door schadeclaims wegens seksueel misbruik en heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Tom Kieft
Boy Scouts of America (BSA) wordt al tientallen jaren geassocieerd met gevallen van seksueel misbruik. Beeld AFP
Boy Scouts of America (BSA) wordt al tientallen jaren geassocieerd met gevallen van seksueel misbruik.Beeld AFP

De 110 jaar oude non-profitorganisatie hangt volgens Amerikaanse media honderden miljoenen tot miljarden dollars aan juridische kosten en schadeclaims boven het hoofd vanwege misbruikzaken. En dat terwijl de ­organisatie, met ruim twee miljoen leden, niet meer dan 50.000 dollar in kas heeft.

Om de slachtoffers te compenseren richt de scoutinggroep een fonds op. Uitstel van betaling zou de scouting in staat stellen te reorganiseren en ondertussen haar activiteiten voort te zetten.

“BSA leeft enorm mee met alle misbruikslachtoffers,” zegt topman Roger Mosby in een verklaring. “We zijn woest dat er momenten zijn geweest waarop mensen misbruik maakten van onze programma’s om zich aan onschuldige kinderen te vergrijpen.”

De scoutinggroep wordt al tientallen jaren geassocieerd met gevallen van seksueel misbruik. Vorig jaar werd duidelijk dat bijna 8000 scoutingleiders in verband kunnen worden gebracht met meer dan 12.000 gevallen van seksueel misbruik. Slachtoffers die naar de rechter stapten, hebben de organisatie verweten misbruikschandalen in de doofpot te stoppen.

Dit jaar brak een belangrijke partner, de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, met BSA. De Mormoonse kerk begon een eigen jeugdorganisatie en haalde honderdduizenden leden weg bij de scouting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden