PlusUitleg

Chinees Nieuwjaar vergroot kans dat dodelijk coronavirus naar Europa komt

Een verpleegster controleert de temperatuur van een vrouw in een ziekenhuis in Bangkok.  Beeld EPA
Een verpleegster controleert de temperatuur van een vrouw in een ziekenhuis in Bangkok.Beeld EPA

De viering van Chinees Nieuwjaar komend weekend vergroot de kans dat het dodelijke coronavirus zich naar Europa verspreidt, stelt het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding. Het virus, dat overdraagbaar blijkt van mens op mens, heeft tot nu toe zes levens geëist.

Annemieke van Dongen

1. Hoe groot is de verspreiding nu?

In China zijn sinds december meer dan driehonderd mensen besmet met het nieuwe coronavirus, het gros in de omgeving van de stad Wuhan. Daar vielen ook de zes dodelijke slachtoffers. In Peking, Shanghai en andere provincies (Guangdong in het zuiden, Zhejiang in het oosten) zijn in totaal zeker twintig gevallen vastgesteld.

Volgens de Chinese autoriteiten gaat het om mensen die in Wuhan zijn geweest, of contact hebben gehad met familieleden die uit de miljoenenstad kwamen. Dat zou ook gelden voor de besmettingen buiten China: het virus is ontdekt bij drie Chinese reizigers in Thailand, Zuid-Korea en Japan en bij een Taiwanese vrouw die uit Wuhan kwam. In die regio zijn ook vijftien verpleegkundigen met het virus besmet.

2. Waar komt het virus ineens vandaan?

Dat is nog de vraag. De bron lijkt een markt in Wuhan waar vis en levende dieren worden verkocht. Een aantal patiënten werkte op deze markt, die per 1 januari is gesloten. Niet alle gevallen zijn volgens de Chinese autoriteiten echter terug te leiden tot deze markt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat er vanuit dat het virus is overgedragen van dieren op mensen, zoals ook het geval is bij andere virussen uit de coronafamilie. Die variëren van veroorzakers van een doodgewone verkoudheid tot dodelijke uitbraken als het MERS-virus (Middle East Respiratory Syndrome, dat afkomstig bleek van dromedarissen), SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, aanvankelijk verspreid door civetkatten) en vogelgriep.

Uit het besmettingspatroon hebben de Chinese autoriteiten afgeleid dat het nieuw opgedoken coronavirus ook van mens op mens overdraagbaar is. Het veroorzaakt longontstekingen, koorts en longklachten als kortademigheid. Een vaccin tegen het virus is er nog niet.

3. Moeten wij ons zorgen maken over een uitbraak?

In Nederland is er geen enkele reden voor paniek, zegt woordvoerder Harald Wychgel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “Er reizen weinig mensen vanuit Wuhan naar Nederland. Zo zijn er geen directe vluchten tussen Wuhan en Nederland. De kans dat het virus via reizigers naar Nederland komt, is dus klein.” Volgens het RIVM is het virus in ieder geval niet heel makkelijk van mens op mens overdraagbaar. “Ruim 700 personen uit de directe omgeving van patiënten, zoals familieleden, zijn niet besmet geraakt.”

Ook de kans dat het virus naar een van onze buurlanden komt is ‘laag’, volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC). Er zijn maar drie directe vluchten van Wuhan naar de EU. Het ECDC waarschuwt echter wel dat die kans wordt vergroot door Chinees Nieuwjaar: 1,4 miljard Chinezen in binnen- en buitenland gaan komende dagen op reis om de belangrijkste nationale feestdag met familie te kunnen vieren.

4. Kan die reispiek een nieuwe epidemie zoals Sars veroorzaken?

Dat is waar China bang voor is, sinds de Chinese infectieziektedeskundige Zhong Nanshan maandag op de staatstelevisie bekendmaakte dat het virus - zoals al gevreesd werd - ook van mens op mens wordt overgedragen. Het Sars-virus, dat in 2002 zeker zevenhonderd levens eiste, dook ook voor het eerst op in China. Meer dan 8.000 mensen in 26 landen werden ziek. De Chinese autoriteiten probeerden de ernst van de epidemie toen aanvankelijk af te zwakken. Nu zijn ze veel sneller in actie gekomen, volgens geneeskundedecaan Gabriel Leung van de Universiteit van Hong Kong. Hij verwacht dat de ‘vele volksgezondheidsmaatregelen’ die nu zijn genomen effect zullen hebben.

In China is desondanks direct een run ontstaan op mondkapjes. Die zijn op veel plaatsen inmiddels uitverkocht of tien keer zo duur als normaal. Op vliegvelden en treinstations wordt de temperatuur gescand van reizigers uit Wuhan, om mensen met koorts zo snel mogelijk te kunnen isoleren. Wereldwijd daalden gisteren de beurskoersen van bedrijven die veel klanten hebben in China, waaronder Franse modehuizen als Hermès.

5. Is Nederland voorbereid op een uitbraak?

Volgens het RIVM wel. Het rijksinstituut heeft artsen, GGD's en microbiologische laboratoria op de hoogte gesteld van de uitbraak in China. “We beschikken inmiddels over goede laboratoriumtesten waarmee het virus aangetoond kan worden. Ziekenhuizen zijn geïnstrueerd om zieke reizigers die in Wuhan zijn geweest te onderzoeken op het coronavirus, zodat besmette patiënten in isolatie kunnen worden verpleegd en we kunnen voorkomen dat meer mensen ziek worden,” aldus Wychgel.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Wereldgezondheidsorganisatie adviseren reizigers naar China om contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en pluimvee- en visproducten te vermijden en extra hygiënemaatregelen te nemen, zoals vaker handen wassen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden