Plus

China: vanaf nu alleen nog ‘patriotten’ in bestuur Hongkong

China verstevigt zijn greep op Hongkong. De jaarlijkse Volksvergadering, die vanaf vrijdag bijeenkomt, buigt zich over plannen om het kiesstelsel in Hongkong te hervormen. De speelruimte van de oppositie wordt kleiner en kleiner.

Sam de Graaff
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Een eerste versie van de plannen is vrijdagochtend verzonden naar de bijna drieduizend leden van de Volksvergadering, het belangrijkste wetgevende orgaan van het land. Details zijn nog onbekend, maar de hooggeplaatste regeringsfunctionaris Wang Chen kondigde bij de presentatie van de plannen alvast forse veranderingen aan. “We verwijderen een aantal institutionele zwaktes en zorgen ervoor dat Hongkong wordt bestuurd door Hongkongse patriotten.”

In werkelijkheid dienen de ‘Hongkongse’ patriotten waarschijnlijk de belangen van China. Verschillende overheidsorganen gaan op de schop, meldde Chen. Volgens Willie Lam, politiek wetenschapper aan de Chinese Universiteit van Hongkong, krijgen Peking en Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, de macht om verkiezingskandidaten uit te sluiten. “Het zou de oppositie wegvagen,” zegt hij tegen persbureau AFP.

Semi-autonoom

Met de hervorming zou Peking een nog stevigere greep krijgen op Hongkong. De stad werd in 1997 door het Verenigd Koninkrijk overgedragen aan China, met de belofte dat de stad zich zeker vijftig jaar lang zou gelden als semi-autonomie regio. Maar de afgelopen jaren trekt Peking zich steeds minder aan van die belofte. Dit tot woede van veel inwoners van Hongkong, die sterk hechten aan het liberale en democratische karakter van de stad.

In 2019 braken grote protesten uit in de stad, waarbij zeker een miljoen mensen de straat op gingen. Steen des aanstoots was een uitleveringswet die de uitlevering van Hongkongers aan China mogelijk zou maken. De wet werd na maandenlange protesten ingetrokken, maar vorig jaar kwam een nog verdergaande veiligheidswet er alsnog.

De nieuwe wet maakte het mogelijk demonstranten op basis van vage, breed gedefinieerde redenen op te pakken. Dat is inmiddels al in zo’n honderd gevallen gebeurd, onder meer bij 47 leden van het democratische kamp. Zij moesten deze week voor de rechter verschijnen omdat ze vorig jaar officieuze voorverkiezingen hadden gehouden. De aanklager stelde dat daarmee de staat probeerden te ondermijnen – een misdaad volgens de nieuwe veiligheidswet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden