China op WHO-jaarvergadering akkoord met coronaonderzoek

China zal een internationaal onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus niet dwarsbomen, en zodra het land een vaccin heeft, mag iedereen daarvan profiteren.

David Van Unen
WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. Beeld AFP
WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus.Beeld AFP

Een groep van 120 landen, aangevoerd door Australië en de voltallige Europese Unie, pleitte maandag – ­tijdens de eerste dag van de jaarvergadering van Wereldgezondheidsorganisatie WHO – voor een onafhankelijk onderzoek naar het ­coronavirus.

De motie behaalt daarmee dinsdag waarschijnlijk de benodigde tweederdemeerderheid onder de 194 lidstaten van de VN-organisatie. Ook landen als India en Rusland, die vaak op de hand van China zijn, willen de pandemie onderzoeken.

China verhoogt bijdrage

De vraag hoe en wanneer dat zal gebeuren, wordt dinsdag beantwoord, op dag twee van de jaarvergadering. De landen die de motie indienden, willen dat dit zo snel mogelijk gebeurt, China eigenlijk pas ‘zodra het virus onder controle is’. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus koos voor een middenweg en pleitte voor een onderzoek ‘op het vroegst passende moment’. Xi had toen al toegezegd de bijdrage aan de WHO te verhogen met ruim 1,8 miljard euro.

China heeft vijf potentiële vaccins zo ver in ontwikkeling dat ze al worden getest op mensen. Als er één veilig werkt, zal China – beloofde Xi – de bijbehorende technologie zonder winstoogmerk openbaar maken. “Dit zal China’s bijdrage zijn aan de beschikbaarheid en betaalbaarheid van een vaccin voor ontwikkelingslanden.”

Trump slikt medicijn

De VS legde een bommetje onder de vergadering. President Trump wil binnen nu en dertig dagen ‘structurele verandering’ zien, schreef hij in een open brief aan Tedros. Anders beëindigt hij de onlangs opgeschorte betalingen aan de WHO helemaal.

Trump zei tijdens een persmoment tussen neus en lippen door al enige tijd hydroxychloroquine te slikken. Hij roemt de malariamedicatie al langer als middel tegen Covid-19, hoewel daar geen wetenschappelijk bewijs voor is. Sterker: volgens de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA kan het middel bij oneigenlijk gebruik hartfalen veroorzaken. Trump neemt het medicijn naar eigen zeggen uit voorzorg, in combinatie met zinktabletten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden