China lanceert bemanning naar eigen ruimtestation voor langste ruimtereis tot nu toe

China heeft de eerste bewoners naar zijn gloednieuwe ruimtestation gelanceerd. Op dinsdagochtend (lokale tijd) vertrok het ruimtevoertuig Shenzhou 12 met drie bemanningsleden boord naar het ruimtestation Tiangong (Hemels Paleis). Zij verblijven daar drie maanden, voor de langste bemande missie uit de geschiedenis van de Chinese ruimtevaart.

Het Parool
Het drietal astronauten. Beeld AP
Het drietal astronauten.Beeld AP

Het eerste onderdeel van het ruimtestation Tiangong werd al in april gelanceerd. Het gaat om een buis van bijna 17 meter lang en iets meer dan vier meter breed. Daar zal het drietal eten, slapen, sporten, werken en onderzoek doen. Ze hebben voorafgaand aan de reis meer dan zesduizend uur training gehad. De bemanning gaat twee keer naar buiten voor een ruimtewandeling. De komende jaar moeten er nog twee andere onderdelen aan de eerste module worden gekoppeld.

De vlucht wordt geleid door Nie Haisheng (56), die aan zijn derde ruimtevlucht begint. Hij krijgt gezelschap van Liu Boming (54) en Tang Hongbo (45). Nie noemde de missie tijdens de laatste persconferentie voor vertrek ‘extreem complex en zwaar', mede vanwege de ruimtewandelingen en de technische tests die moeten worden uitgevoerd.

China werkt in de ruimtevaart niet of nauwelijks samen met andere landen. Als het ruimtestation rond 2023 klaar is, kan daar wel wat verandering in komen. ,,In de nabije toekomst zullen we zowel Chinese als buitenlandse astronauten samen in het Chinese ruimtestation zien”, liet een bestuurder van het Chinese ruimtevaartprogramma weten.

De drie Chinese astronauten voor vertrek. Beeld EPA
De drie Chinese astronauten voor vertrek.Beeld EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden