China kampt met stroomtekorten

China kampt met grote stroomtekorten, waardoor fabrieken noodgedwongen hun productie moeten staken. Huishoudens krijgen de oproep om het stroomverbruik te verminderen.

ANP
De problemen treffen met name de grote verwerkende industrieën van het land. Beeld EPA
De problemen treffen met name de grote verwerkende industrieën van het land.Beeld EPA

China kampt met grote stroomtekorten, waardoor fabrieken noodgedwongen hun productie moeten staken. Huishoudens krijgen de oproep om stroomverbruik te verminderen.

De problemen met de stroomtoevoer zijn het gevolg van de stijgende vraag naar elektriciteit in combinatie met stijgende prijzen voor steenkool en gas en de strengere regels die Peking oplegt om de uitstoot te verminderen.

De problemen treffen met name de grote verwerkende industrieën van het land zoals aluminiumsmelterijen, textielproducenten en verwerkers van sojabonen.

Bijna de helft van de Chinese regio’s heeft de doelstellingen van Peking om het energieverbruik terug te dringen niet gehaald. Ze staan nu onder druk om deze doelstellingen alsnog te halen.

Productie stilgelegd

Kenners waarschuwen voor een volgende crisis in het land na de problemen met het financieel geplaagde Evergrande. Doordat de laatste tijd veel aandacht uitging naar de vastgoedontwikkelaar zijn de stroomproblemen een beetje over het hoofd gezien, zo klinkt het. De economische opleving na de coronacrisis heeft de vraag naar energie door huishoudens en bedrijven aangewakkerd. Ondertussen werd er door mijnbouwers en oliebedrijven minder geïnvesteerd, wat de productie beperkte.

Toeleveranciers van Apple en Tesla zouden de productie in enkele van hun vestigingen in China naar verluidt hebben stilgelegd. Dat zou overigens niet gelden voor de computeronderdelenfabrieken van Foxconn in Longhua, Guanlan, Taiyuan en Zhengzhou, ’s werelds grootste complexen voor de productie van iPhones. Ook een aantal kleinere bedrijven moet de activiteiten beperken of stopzetten. Dit alles schopt mogelijk de toeleveringsketens in de war, wat ook grotere bedrijven kan raken. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden