China eist dat VN-bijeenkomst over Oeigoeren wordt geannuleerd

China heeft maandag geëist dat de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een videoconferentie van de Verenigde Naties (VN) annuleren. Op de agenda staat het hardhandige optreden van de Chinese regering ten opzichte van de Oeigoeren.

Het Parool
Bewakers bij een officieel opleidingscentrum voor Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang. Beeld REUTERS
Bewakers bij een officieel opleidingscentrum voor Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang.Beeld REUTERS

Volgens Chinese diplomaten voor de VN is de videoconferentie, die voor woensdag gepland staat, ‘gebaseerd op pure leugens en politieke vooringenomenheid’. “Peking dringt erop aan dit evenement, dat zich ten onrechte met binnenlandse aangelegenheden bemoeit, te annuleren en roept andere VN-leden op dit evenement te boycotten,” aldus de Chinese diplomaten.

Zeker een miljoen Oeigoeren en andere, voornamelijk islamitische, minderheden worden volgens mensenrechtenorganisaties vastgehouden in concentratiekampen in de Chinese provincie Xinjiang. De organisaties beschuldigen de autoriteiten er onder meer van dwangarbeid op te leggen en vrouwen gedwongen te laten steriliseren. China ontkent de beschuldigingen en beschrijft de kampen als beroepsopleidingscentra om religieus extremisme te bestrijden.

Stabiliteit

China stelt in de verklaring dat de huidige situatie in Xinjiang juist beter is dan ooit. Er zou sprake zijn van stabiliteit, snelle economische ontwikkeling en mensen uit alle etnische groepen zouden ‘harmonieus samenleven’.

‘De VS beweren dat ze belang hechten aan de mensenrechten van moslims, terwijl het wereldwijd bekend is dat zij moslims in Afghanistan, Irak en Syrië hebben gedood,’ stelt China in de verklaring. ‘Het zijn de VS en hun volgelingen die wereldwijd de meeste moslims hebben gedood.’

Tijdens de bijeenkomst van woensdag zullen naar verwachting VN-ambassadeurs uit de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, die de Oeigoeren vertegenwoordigen, alsmede mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, het woord voeren.

Een protest tegen de behandeling van de Oeigoeren in China. Beeld EPA
Een protest tegen de behandeling van de Oeigoeren in China.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden