China bant D66’er Sjoerdsma en Nederlandse EU-ambassadeur

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma mag niet meer naar China reizen. Ook een Nederlandse EU-ambassadeur staat op de zwarte lijst. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag direct de Chinese ambassadeur ontboden.

Hanneke Keultjes
Stef Blok, demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Beeld ANP
Stef Blok, demissionair minister van Buitenlandse Zaken.Beeld ANP

Met de sanctie tegen Sjoerdsma en negen andere Europeanen reageert China op strafmaatregelen die de EU nam tegen Chinese functionarissen vanwege mensenrechtenschendingen. Het land stelt dat er sprake is van het schenden van China’s belangen en soevereiniteit en het verspreiden van leugens en desinformatie. Sjoerdsma is waarschijnlijk uitgekozen omdat de Tweede Kamer op zijn initiatief vorige maand een motie aannam waarin werd uitgesproken dat er een genocide van Oeigoeiren plaatsvindt in China.

Sjoerdsma zegt dat hij ‘niet zal zwijgen’ zolang de genocide op de Oeigoeren voortduurt. “China laat zich op deze manier enorm kennen. Dit bewijst dat het land gevoelig is voor druk van buiten.” Sjoerdsma hoopt dat veel van zijn Europese collega’s zich nu uit gaan spreken tegen mensenrechtenschendingen. “Samen kunnen we een vuist maken.”

‘Onacceptabel’

De Chinese ambassadeur werd op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangen door een hoge ambtenaar; minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vergaderde maandag in Brussel. “Het is onacceptabel dat democratisch gekozen volksvertegenwoordigers, mensen die ons land vertegenwoordigen in Den Haag, Brussel of waar ook ter wereld, worden getroffen door dit soort sancties.” Blok wijst ook op het verschil tussen de Chinezen die op de EU-sanctielijst staan. “Dat zijn mensen die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, daar is zorgvuldig onderzoek naar gedaan.”

In de regio Xinjiang, in het noordwesten van China, worden in honderden kampen – die China zelf ‘opleidingscentra’ noemt – mogelijk tot een miljoen Oeigoeren vastgehouden. Deze islamitische bevolkingsgroep wordt door China gezien als afvallig. De Oeigoeren moeten onder andere dwangarbeid verrichten op katoenvelden en in spinnerijen.

Sjoerdsma was vorig jaar niet welkom in Rusland, waardoor een werkbezoek van een Kamercommmissie werd afgeblazen. De D66’er bleek toen op een Russische sanctielijst te zijn geplaatst, omdat hij zich al jaren kritisch uitlaat over Rusland, mede vanwege de houding van het land inzake het neerhalen van vlucht MH17. Ook toen riep Blok de Russische ambassadeur op het matje. Dat leidde niet tot een ander standpunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden