Een patiënt die mogelijk lijdt aan het coronavirus wordt naar een ziekenhuis in Wuhan gebracht.

PlusReportage

Chen Nini zoekt een ziekenhuisbed voor haar moeder in Wuhan − tevergeefs

Een patiënt die mogelijk lijdt aan het coronavirus wordt naar een ziekenhuis in Wuhan gebracht.Beeld AP

Duizenden Chinezen kloppen in de afgesloten miljoenenstad Wuhan aan bij de ziekenhuizen. Chen Nini zoekt vergeefs naar een bed voor haar zieke moeder.

Eefje Rammeloo

Na uren rondrijden staat Chen Nini op een parkeerterrein bij een militair ziekenhuis in Wuhan. Haar doodzieke moeder ligt op de achterbank. Het is al een tijdje donker, en Chen heeft gehoord dat bij dit hospitaal nog een bed vrij is. “Ik sta hier op goed geluk,” vertelt ze via de telefoon. “Wanhopig als ik ben, is dit alles wat ik kan doen.” Er mogen geen privéauto’s meer de weg op in de stad waar het virus is uitgebroken en toch ging Chen met haar moeder het ene na het andere ziekenhuis langs. De situatie van Chen Wentao (59) is kritiek. Ze kan nog amper praten, heeft koorts, hoest en is incontinent.

Dat er geen bed is, zou komen doordat het virus niet officieel bij haar is vastgesteld. Haar dochter gelooft er niets van. “Ze zeggen dat er geen tests meer zijn. In werkelijkheid zijn er gewoon niet genoeg bedden. Het is een zooitje!”

Besmet vlees

Inmiddels zijn ruim 6000 mensen besmet met het coronavirus uit Wuhan, 132 patiënten zijn gestorven. De zieke vrouw op de achterbank van Chens auto telt niet mee in de statistieken. Het Chinese zorgstelsel dat al jaren piepte en kraakte, is in Wuhan uit elkaar gebarsten.

Militaire artsen van het Volksleger en tientallen medisch specialisten uit Sjanghai en Peking vliegen in om hun collega’s bij te staan. Wuhan bouwt in een race tegen de klok twee nieuwe ­ziekenhuizen om nog eens 2300 zieken op te vangen.

Chen Wentao kreeg eind december voor het eerst koorts. Ze had boodschappen gedaan bij de Huananmarkt in het district Jianghan. “Als ze had geweten dat er besmet vlees verkocht werd, was ze nooit gegaan. Daar is ze geïnfecteerd.”

Drie weken later ging Chen Wentao naar het ziekenhuis omdat ze koortsachtig bleef. Scans en bloedtesten duidden op een nieuwe vorm van longontsteking, maar ze werd wegens ruimtegebrek niet opgenomen. “Drie dagen geleden gingen mijn ouders naar het Hankouziekenhuis, dat speciaal was ingericht voor mensen met het virus. Er was een rij van wel duizend mensen.”

De Chinese gezondheidszorg kent geen huisarts als poortwachter tot specialistische zorg. Alle wegen leiden naar het ziekenhuis – of de patiënt nou een snotneus heeft, een knobbeltje in de borst of hoofdluis. Die lage drempel leidt ertoe dat duizenden inwoners van Wuhan bij de eerste hoestbui naar het ziekenhuis trekken. Ze komen terecht in overvolle ziekenhuizen, waar doorgaans eerst betaald moet worden voor er ruimte wordt gemaakt in de agenda van de dokter, laat staan een bed wordt vrijgemaakt.

Omkoperij

Toen er eindelijk een bed was, sprong Chen Nini een gat in de lucht. Ze juichte te vroeg. Terwijl haar moeder op de begane grond van het ziekenhuis extra zuurstof kreeg toegediend,

verdween het vrijgekomen bed ineens weer. “Ergens is iemand met guanxi de rij binnengeslopen,” vermoedt Chen – iemand is omgekocht of heeft met connecties voorrang bedongen.

Het is een bekend probleem in het Chinese zorgstelsel. Om de epidemie in te dammen, is de zorg voor ‘koortspatiënten’ nu even gratis, maar dat betekent niet dat iedereen een gelijke behandeling krijgt. Voor nét even wat meer aandacht van de dokter wordt onder tafel met geld geschoven.

Is er eenmaal een bed vrij, dan moet de patiënt afwachten of hij een dokter ziet. Eén basisarts helpt ruim 6000 mensen, veel te veel volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. De hoge werkdruk en het belabberde salaris, dat begint bij zo’n 600 euro per maand, maken dat 18 procent van de artsen bij nader inzien een ander beroep kiest, bleek uit een recent onderzoek.

Er is een enorm gebrek aan goed opgeleide artsen en lokale dokters kunnen het werk niet aan, merkte Chen in de dagen voor ze haar moeder naar een van de zeven ziekenhuizen bracht die ‘koortspatiënten’ opvangen. Ze moest zich eerst bij een lokale kliniek melden, die doorverwijst naar een districtsziekenhuis. Als is vastgesteld dat de patiënt inderdaad besmet is met het coronavirus, mag hij een bed krijgen in een van de grote ziekenhuizen.

Parkeerplaats

“Door gebrek aan training weten de dokters van de kliniek niet wat ze moeten doen. De leiders van Wuhan hebben dat niet in de gaten,” zegt Chen boos. “In de wijk waar ik woon zijn heel veel verdachte gevallen.”

De kliniek mag dan niet de onderzoeken hebben gedaan die nodig waren, ze speelt wel haar administratieve rol: met de verklaring van de artsen laat de politie Chen Nini passeren. Ze heeft toestemming om ‘een ernstig zieke patiënt’ af te leveren bij een ziekenhuis – maar waar? Het ziet ernaar uit dat moeder en dochter de nacht moeten doorbrengen op de parkeerplaats.

Evacuatie 23 Nederlanders uit Wuhan

23 Nederlanders komen morgenavond aan in België met een evacuatievlucht vanuit het Chinese Wuhan. Dat meldt de Belgische regering. Ze worden vervolgens overgebracht naar Nederland, waar ze naar verwachting in quarantaine gaan. De mensen aan boord zijn niet ziek, benadrukt de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Het vliegtuig vertrok gisteravond vanaf luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs en vliegt morgen met 53 mensen terug naar Frankrijk (Istres nabij Marseille). Daarna vliegt het toestel door naar de militaire luchthaven Melsbroek bij Brussel.

In het vliegtuig zitten naast de 23 Nederlanders twaalf Belgen, elf Denen, vijf Tsjechen en twee Slowaken. Zij worden opgevangen door een medisch team, onder begeleiding en beveiliging van Defensie, meldt Brussels Airport in een persbericht.

Niet-Belgen worden naar hun eigen land gebracht met aparte vluchten of bussen, georganiseerd door hun eigen land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden