Nieuws

Chaos op Haïti na moord op Moïse

De chaos is compleet in Haïti. Na de de moord op president Jovenel Moïse zit het land zonder leider. In dat machtsvacuüm ruziën politici en proberen burgers te vluchten. De interim-regering smeekt de Verenigde Staten en Verenigde Naties om militairen te sturen.

Tonny van der Mee
Haitianen tonen hun persoonsbewijzen bij de Amerikaanse ambassade, in de hoop asiel te krijgen. Beeld AFP
Haitianen tonen hun persoonsbewijzen bij de Amerikaanse ambassade, in de hoop asiel te krijgen.Beeld AFP

Interim-premier Claude Joseph bevestigt dat zijn land militaire steun heeft gevraagd om de infrastructuur te beschermen, de orde te herstellen en het land voor te bereiden op nieuwe verkiezingen. Het land kampt met armoede, politieke instabiliteit en gewelddadige bendes.

“We hebben absoluut hulp nodig en we hebben onze internationale partners om hulp gevraagd,” zei Joseph tegen persbureau AP.

Mathias Pierre, minister van Verkiezingen, zegt dat de Haïtiaanse politie ‘zwak’ is en geen middelen heeft om de orde te herstellen. “Wat doen we? Laten we het land in chaos verkeren? Particuliere eigendommen vernietigen? Mensen vermoorden na de moord op de president? Of voorkomen we dat als regering?,” zegt Pierre.

De smeekbede doet denken aan de chaos na de vorige presidentsmoord in Haïti ruim een eeuw geleden. In 1915 lynchte een menigte president Vilbrun Guillaume, nadat ze hem uit de Franse ambassade hadden gesleept. De Amerikaanse president Woodrow Wilson stuurde mariniers naar Haïti om anarchie te voorkomen. De Amerikaanse militaire bezetting duurde bijna twee decennia. De regering van Joe Biden is nu niet van plan troepen te sturen. Wel worden FBI-agenten naar Haïti gevlogen om het moordonderzoek te ondersteunen.

Twaalf schotwonden

President Moïse werd woensdagavond in zijn woning doodgeschoten. Carl Henri Destin, een lokale onderzoeksrechter, vertelde tegen nieuwszender CNN wat hij in de woning aantrof. “De deuren waren doorzeefd met kogels, het glas was gebroken, de deuren waren ingeslagen, zelfs de sloten waren vernield en lagen op de grond.” Op de trap zaten bloedvlekken, in de slaapkamer lag Moïse. “Zijn overhemd was gescheurd en zat vol met bloed. Ik zag twaalf schotwonden.”

Hoe het precies gegaan is en wat het motief van de daders is, blijft onduidelijk. Volgens de politie zijn er 28 verdachten: 26 Colombiaanse huursoldaten en twee Haïtiaanse Amerikanen. Twintig verdachten zitten vast, drie zijn doodgeschoten. De anderen zijn voortvluchtig.

Presidentsvrouw Marine Moïse, die gewond raakte, heeft in een opgenomen verklaring vanuit het ziekenhuis in Miami gereageerd. Ze denkt dat haar man is vermoord om politieke redenen. Hij investeerde in de aanleg van wegen, elektriciteits- en drinkwatervoorzieningen, en wilde een referendum en verkiezingen organiseren. “De huurlingen die de president hebben vermoord, zitten achter de tralies, maar andere huurlingen willen zijn droom, zijn visie, zijn ideologie om zeep helpen,” aldus de weduwe.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden