CDU kiest Armin Laschet als nieuwe partijleider

De premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, is in de strijd om het leiderschap van de Duitse christendemocraten gekozen als opvolger Annegret Kramp-Karrenbauer.

ANP/Het Parool
Armin Laschet is verkozen tot opvolger van Annegret Kramp-Karrenbauer. Beeld Hollandse Hoogte/AFP
Armin Laschet is verkozen tot opvolger van Annegret Kramp-Karrenbauer.Beeld Hollandse Hoogte/AFP

Laschet maakt als partijleider ook goede kans om Angela Merkel op te volgen als bondskanselier. De CDU, dat aan kop gaat in de peilingen, beslist eind maart of begin april wie hun kandidaat wordt voor het kanselierschap. Meestal is dat de partijvoorzitter – nu dus Laschet.

De 59-jarige Laschet versloeg in de finaleronde de economisch expert Friedrich Merz met 521 tegen 466 stemmen. Een ronde eerder was de derde kandidaat, CDU’s buitenlandexpert Norbert Röttgen (55), al afgevallen.

Laschet geldt als een geestverwant van Merkel die de middenkoers van de partij wil voortzetten. De katholiek geldt als een ‘verbinder’. “Als partijvoorzitter wil ik christelijk-socialen, liberalen en conservatieven uit de CDU samenbrengen,” zei hij woensdag in een interview.

Digitale stemming

Geen van de kandidaten haalde in de eerste ronde van het onlinepartijcongres van het CDU een meerderheid onder de 1001 afgevaardigden. Zij brachten hun stem uit vanachter hun beeldscherm, waarop eerder de drie kandidaten hun plannen voor Duitsland ontvouwden in een speech van ieder een kwartier vanuit een studio in Berlijn.

De 65-jarige Merz kreeg in de eerste ronde nog 385 stemmen, zijn rivaal Laschet volgde met 380 stemmen. Röttgen wist slechts 224 afgevaardigden te overtuigen.

Of de winnaar van deze partijleiderschapsstrijd na de parlementsverkiezingen in september ook opvolger van Merkel aan het hoofd van de Duitse regering wordt, is nog niet zeker. Ook de leider van de Beierse zusterpartij, CSU’s voorman Markus Söder, is kanshebber voor die positie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden