Update

Canadese truckers blokkeren centrum Ottawa in coronaprotest

Duizenden mensen zijn met het zogenoemde Vrijheidskonvooi zaterdag in de Canadese hoofdstad Ottawa aangekomen. Sommigen zijn met de truck vanuit Vancouver gekomen om te protesteren tegen het coronabeleid van de Canadese regering.

Het Parool
De eerste trucks hebben Ottawa bereikt.  Beeld REUTERS / Patrick Doyle
De eerste trucks hebben Ottawa bereikt.Beeld REUTERS / Patrick Doyle

De autoriteiten verwachten zo’n tienduizend demonstranten. In Ottawa is het bitter koud met een temperatuur van -21 graden. De Canadese staatszender CBC meldt dat premier Justin Trudeau met zijn gezin hun woning in het centrum van Ottawa om veiligheidsredenen heeft verlaten. De regering wil dat niet officieel bevestigen.

Het protest van de truckers begon aanvankelijk als een actie tegen de vereiste vaccinatie van vrachtwagenchauffeurs die de grens met de Verenigde Staten willen oversteken, maar is meer en meer een demonstratie geworden tegen de coronaregels en tegen het vaccineren in zijn algemeenheid. Zowel Canada als de VS eist dat de chauffeurs gevaccineerd zijn.

Veiligheidsminister Marco Mendicino zei tegen de Canadese staatszender CBC dat sommige demonstranten ‘flagrant extremisme’ tentoonspreidden, inclusief oproepen de regering omver te werpen. Volgens premier Trudeau is het konvooi een protest van ‘een marginale minderheid’, die niet representatief is voor het gedachtegoed van de Canadezen. De coronarestricties worden onder meer met fascisme vergeleken, ook zijn er nazisymbolen te zien. Conservatieve politici delen in de kou koffie uit.

Tom Pappin (52) komt uit de buurt van Ottawa. “Ik ben in mijn eigen land opgesloten. Ik kan niet meer op vakantie, naar een restaurant of een bowlingbaan. Niet meer naar de film. Dat heeft ervoor gezorgd dat het allemaal uit de hand is gelopen.”

Het protest van de truckers begon aanvankelijk als een actie tegen de vereiste vaccinatie van vrachtwagenchauffeurs die de grens met de Verenigde Staten willen oversteken. Beeld AFP / Dave Chan
Het protest van de truckers begon aanvankelijk als een actie tegen de vereiste vaccinatie van vrachtwagenchauffeurs die de grens met de Verenigde Staten willen oversteken.Beeld AFP / Dave Chan

Eisen demonstranten

De demonstranten, veelal zonder mondkapje maar met bivakmuts tegen de kou, vertelden het plein voor het parlementsgebouw de komende dagen te willen bezetten om zo afschaffing van de vaccinatieplicht af te dwingen. Ook zeggen ze door hun protest de toelevering van voedingsmiddelen en andere goederen te willen frustreren. Veel demonstranten laten weten pas weg te gaan als premier Justin Trudeau opstapt.

De politie van Ottawa liet zondag in een Twitterbericht weten dat er ‘verschillende onderzoeken gaande zijn naar de ontheiliging van een aantal monumenten in de hoofdstad, evenals naar intimiderend gedrag richting de politie en andere individuen en schade naar een stadsvoertuig.

Trudeau zit zelf in isolatie wegens een positieve test van een van zijn kinderen. Eerder liet de Canadese premier al weten dat de rest van Canada niet wordt vertegenwoordigd door deze ‘zeer verontrustende, kleine maar zeer luidruchtige minderheid van Canadezen die uithaalt naar de wetenschap, overheid, samenleving en volksgezondheidsadviezen’.

Van de chauffeurs die regelmatig de grens tussen de VS en Canada passeren is 90 procent volledig gevaccineerd. Voor de Canadese bevolking ligt dat percentage op 77. De werkgeversorganisatie The Canadian Trucking Alliance, waarbij circa 4500 transportbedrijven zijn aangesloten, is het niet eens met het konvooi en zegt dat ‘dit niet de manier is waarop onvrede met het beleid moet worden geuit’.

Ook in Nederland vrijheidskonvooien

Op verschillende plekken in Nederland rijden zondag mensen in een konvooi van onder meer auto’s, vrachtwagens en tractoren. De actie lijkt ingegeven door het zogenoemde Vrijheidskonvooi in Canada, waar duizenden mensen protesteerden tegen de coronaregels.

Eerder werd er op het Telegramkanaal Convoy Nederland Nieuws opgeroepen om ‘een rondje te toeren in de provincie’, waarbij ‘alles en iedereen op wielen’ welkom is. Op Twitter meldt Freedom Convoy Nederland dat Friesland de aftrap had in Leeuwarden. Het account maakt ook melding van konvooien in onder meer Noord-Holland, Flevoland en Limburg. Omrop Fryslân meldt dat in Leeuwarden zo’n 25 vrachtwagens, tientallen auto’s en een aantal tractoren bijeenkwamen, om vervolgens langs alle elf de Friese steden te rijden uit protest tegen de coronaregels. Ook in Overijssel besloten mensen in een konvooi te rijden, dat volgens RTV Oost van Hengelo naar Zwolle zou rijden. In Zwolle zou vervolgens zijn omgeroepen naar Apeldoorn te rijden.

Het verkeer lijkt vooralsnog weinig overlast te hebben van de acties. Af en toe rijdt het soms even ergens wat langzamer, maar het verkeersaanbod is momenteel zo laag, dat de acties niet of nauwelijks vertraging opleveren, aldus een woordvoerder van de ANWB. Rijkswaterstaat laat op Twitter een soortgelijk geluid horen. Op vragen van mensen over wat er aan de hand is op bijvoorbeeld de A9 bij Akersloot en A50 van Apeldoorn naar Zwolle meldde Rijkswaterstaat rond 13.45 uur op diverse plekken in het land “langzaam rijdende (manifesterende)” voertuigen te zien. “Maar dit levert vooralsnog weinig hinder op.”

Even later meldde de ANWB wel dat op de snelweg A2 Maastricht richting Eindhoven bij Valkenswaard een aanrijding is gebeurd waarbij vijf auto’s zijn betrokken en dat het ongeval is gebeurd achter een aantal langzaamrijdende vrachtwagens. Een politiewoordvoerder zegt dat de exacte oorzaak van het ongeval nog onbekend is, maar dat het incident ter hoogte van een konvooi plaatsvond. “Het is heel kort op het konvooi gebeurd.” Of er mensen gewond zijn geraakt, is nog onbekend. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden