Canadees rijdt opzettelijk vier moslims dood, burgemeester spreekt van ‘haataanval’

Vier personen zijn zondag in de Canadese stad London bewust doodgereden, omdat ze moslim waren. Dat heeft de Canadese politie maandag verklaard. Bij de fatale aanrijding viel ook een gewonde. Dit vijfde slachtoffer, een 9-jarige jongen, ligt nog in het ziekenhuis.

Het Parool/ANP
Mensen leggen bloemen neer op de plek waar het gezin opzettelijk werd doodgereden. Beeld AFP
Mensen leggen bloemen neer op de plek waar het gezin opzettelijk werd doodgereden.Beeld AFP

De 20-jarige verdachte wordt vervolgd voor vier moorden en een poging tot moord. Hij reed na zijn daad door. Agenten arresteerden hem ongeveer 6 kilometer verderop op de parkeerplaats van een winkelcentrum. De politie denkt dat hij zijn slachtoffers aanviel vanwege hun religie.

De vijf personen behoren tot drie generaties van een familie. Ze maakten zondag een avondwandeling en stonden stil bij een kruispunt toen ze werden aangereden. Een 74-jarige vrouw stierf ter plekke. Een man (46), vrouw (44) en meisje (15) overleden in het ziekenhuis. Het jongste slachtoffer zou ernstige, maar niet levensbedreigende verwondingen hebben.

“Laat me duidelijk zijn, dit was een vorm van massamoord, specifiek gericht tegen moslims,” zei burgemeester Ed Holder over de aanrijding in zijn stad. “De aanval komt voort uit onbeschrijfelijke haat. De omvang ervan doet je afvragen in wat voor stad we leven.” Premier Doug Ford van de provincie Ontario, waar London onder valt, schrijft op Twitter dat gerechtigheid nodig is na de ‘gruwelijke daad van haat’ en dat er einde moet komen aan dit soort daden. Ook de Canadese premier Justin Trudeau zei op Twitter ‘geschokt’ te zijn door het nieuws. “Islamofobie hoort niet thuis in onze gemeenschappen. Deze haat is verraderlijk en verachtelijk. En het moet stoppen.”

Geen relatie met slachtoffers

Een belangenorganisatie voor Canadese moslims meldt dat er geen relatie was tussen de slachtoffers en dader. “Hij kende ze niet. Dit is een terroristische aanval op Canadees grondgebied en zou ook zo moeten worden behandeld”, aldus de voorzitter. Er wordt nog gekeken of de verdachte kan worden vervolgd voor terrorisme.

“We begrijpen dat deze gebeurtenis angst en bezorgdheid kan veroorzaken in de gemeenschap, met name in de moslimgemeenschap”, zei politiechef Stephen Williams. “Er is geen tolerantie voor dit soort door haat geleide aanvallen op onze gemeenschap.”

De aanval in London was de ergste tegen Canadese moslims sinds januari 2017. Toen drong een gewapende man een moskee in Quebec binnen en schoot daar om zich heen. Zes mensen stierven, bijna twintig anderen raakten gewond.

 Premier Doug Ford van de provincie Ontario, waar London onder valt, schrijft op Twitter dat gerechtigheid nodig is na de “gruwelijke daad van haat”. Beeld REUTERS
Premier Doug Ford van de provincie Ontario, waar London onder valt, schrijft op Twitter dat gerechtigheid nodig is na de “gruwelijke daad van haat”.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden