Nieuws

Canadees bedrijf mag van overheid cocaïne verkopen

Het Canadese bedrijf Sunshine Earth Labs heeft een vergunning gekregen om cocaïne te produceren en te verkopen. De licentieovereenkomst is mogelijk door een beleidswijziging van de federale gezondheidsdienst van Canada om de golf overdoses in de provincie British Columbia aan te pakken.

Het Parool
Een medewerker van een organisatie van drugsgebruikers (VANDU, Vancouver Area Network of Drug Users) verdeelt pakketjes van geteste drugs, nadat de Canadese provincie British Columbia begin dit jaar het bezit van kleine hoeveelheden cocaïne, methamfetamine, ecstasy, heroïne, morfine en fentanyl toestond. Beeld REUTERS
Een medewerker van een organisatie van drugsgebruikers (VANDU, Vancouver Area Network of Drug Users) verdeelt pakketjes van geteste drugs, nadat de Canadese provincie British Columbia begin dit jaar het bezit van kleine hoeveelheden cocaïne, methamfetamine, ecstasy, heroïne, morfine en fentanyl toestond.Beeld REUTERS

In een verklaring zei het biowetenschappelijke bedrijf Sunshine Earth Labs dat het toestemming heeft gekregen van de overheidsorganisatie Health Canada om ‘legaal cocablad en cocaïne te bezitten, produceren, verkopen en te distribueren’. Dat geldt ook voor morfine, MDMA (ecstasy) en heroïne.

In februari kreeg het bedrijf Adastra Labs een vergelijkbare licentie. Dit eveneens Canadese bedrijf had zich tot dan toe gericht op het maken van cannabisextracten. Met de licentie kan Adastra Labs nu ook psilocybine en psilocine, beter bekend als paddo’s, produceren en verkopen.

De Canadese autoriteiten verleenden in januari een wettelijke vrijstelling aan British Columbia voor het driejarige proefproject. Dit moet het stigma rond drugsgebruik wegnemen, dat mensen ervan weerhoudt hulp te zoeken. British Columbia is het epicentrum van een crisis met meer dan 10.000 doden door een overdosis, sinds de provincie in 2016 een noodsituatie voor de volksgezondheid afkondigde.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden