Campagneteam Trump lanceert ‘You ain't black’-shirt

Het campagneteam van de Amerikaanse president Trump heeft een shirt gelanceerd met de tekst ‘#YouAintBlack’. Het ‘je bent niet zwart’ is een verwijzing naar een in slechte aarde gevallen opmerking van de Democratische rivaal van Trump, Joe Biden.

Presidentskandidaat Joe Biden ligt onder vuur vanwege een opmerking over zwarte kiezers. Beeld AFP
Presidentskandidaat Joe Biden ligt onder vuur vanwege een opmerking over zwarte kiezers.Beeld AFP

Biden stelde in een talkshow dat Afro-Amerikanen die op Trump zouden willen stemmen niet echt zwart zijn. Het leidde onmiddellijk tot een storm van kritiek, ook van veel Afro-Amerikanen die Bidens ‘kleurige taalgebruik’ niet konden waarderen.

De Democraat heeft zich snel voor de opmerking verontschuldigd, maar van zijn critici en Trumps campagnemedewerkers is ‘Joe Black’, zoals een krant Biden betitelde, nog niet af.

Neerbuigend

Biden zei vrijdag tegen een prominente Afro-Amerikaanse radiopresentator dat hij geen echte zwarte was als hij moest nadenken of hij hem steunde of president Donald Trump.

Biden (77), vicepresident onder oud-president Barack Obama, is erg populair bij Afro-Amerikanen. Op sociale media leidde zijn opmerking echter tot verhitte debatten; veel zwarten bekritiseerden de verklaring van Biden als neerbuigend.

De campagnemedewerkers van Trump veroordeelden de opmerking als ‘racistisch’. Dit laat zien dat de blanke Biden van mening is dat zwarten ‘niet in staat zijn, onafhankelijk te zijn of onafhankelijk kunnen denken,’ aldus het Trumpteam.

Een grap

Radiopresentator Charlamagne Tha God had Biden in het gesprek gevraagd of het klopt dat hij de blanke senator Amy Klobuchar op de shortlist had gezet voor de functie van vicepresident. De presentator merkte op dat Biden zijn overwinning in de voorverkiezingen te danken heeft aan zwarte kiezers, waardoor nu ook stemmen opgaan voor een zwarte vicepresident in het Witte Huis.

Biden antwoordde dat er ook verschillende zwarte kandidaten waren. Aan het einde van het gesprek voegde hij eraan toe: “Als je een probleem hebt om duidelijk te maken of je voor mij of voor Trump bent, dan ben je niet zwart.” Biden benadrukte dat hij zich al decennia voor Afro-Amerikanen inzet.

Een medewerkster van Biden zei later op Twitter dat Bidens opmerking een grap was - maar het debat over de hashtag ‘YouAintBlack’ (je bent niet zwart) verspreidde zich al snel.

Verontschuldigingen

Biden kan rekenen op een meerderheid van Afro-Amerikaanse stemmen bij de presidentsverkiezingen op 3 november. Voor de Democraat kan het echter doorslaggevend zijn hoe gemotiveerd zwarte kiezers zijn: als ze gewoon niet stemmen, maar thuis blijven, zou een verkiezingsoverwinning voor Biden nog wel eens heel moeilijk kunnen worden.

De Democraat kwam later terug op zijn opmerkingen en bood verontschuldigingen aan. Biden: “Ik had niet zo arrogant moeten zijn.” Hij voegde eraan toe: “Niemand zou op een partij moeten stemmen op basis van ras, religie of achtergrond.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden