Cambodja verbiedt olifantenritten bij tempel

Cambodja gaat olifantenritten verbieden bij de tempels van Angkor Wat. ‘Olifanten gebruiken voor het verdienen van geld is niet meer gepast.’

Toeristen bij het tempelcomplex Angkor Wat. Beeld AFP
Toeristen bij het tempelcomplex Angkor Wat.Beeld AFP

Het tempelcomplex bij de stad Siem Reap is erg populair onder toeristen, die daar graag rondjes rijden op de rug van een olifant. Verschillende dierenorganisaties en activisten uitten in het verleden kritiek op de olifantenritten.

“Ritjes met olifanten zijn er hier vanaf 2020 niet meer bij,” zei een woordvoerder van tempelbeheerder Apsara Authority. “Olifanten gebruiken voor het verdienen van geld is niet meer gepast. De dieren zullen een natuurlijk leven gaan leiden.” Apsara Authority zal de zorg van de olifanten op zich blijven nemen. De dieren blijven in de toekomst gewoon tussen de tempels door lopen.

In 2016 stierf een vrouwelijke olifant bij Angkor Wat nadat ze toeristen droeg in extreem warm weer. Het dier werd gevonden langs de weg.

Groeiende industrie

Ondanks dat steeds meer reisorganisaties en reissites geen activiteiten met olifanten meer aanbieden, groeit de industrie volgens dierenorganisatie World Animal Protection wereldwijd nog steeds. ‘Op dit moment lijden naar schatting 3.000 olifanten bij toeristische attracties verspreid over Azië en zuidelijk Afrika.’

De organisatie raadt toeristen naast een ritje op een olifant ook af olifantenshows te bezoeken of olifanten te wassen. ‘Zodra er direct contact is tussen toeristen en dieren, schuilt er automatisch dierenleed achter.’ Omdat olifanten geen gedomesticeerde dieren zijn, worden de dieren volgens World Animal Protection vaak op ‘gruwelijke getraind’ om ze ‘veilig’ in te kunnen zetten in de buurt van mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden