Nieuws

Buurman probeerde 11-jarige slachtoffer Antwerpse drugsoorlog te redden: ‘Ze had nog hartslag’

Minutenlang probeerden buren het 11-jarige meisje uit Antwerpen te reanimeren, dat maandagavond slachtoffer werd van een vermeende afrekening. Firdaous lijkt het eerste onschuldige slachtoffer van een drugsoorlog die al maanden in de stad wordt uitgevochten. Ze is het nichtje van een vermeende drugsbaron die in Dubai verblijft.

Raymond Boere
Buurman Frank Pypaert probeerde het leven van Firdaous nog te redden. Beeld Photonews
Buurman Frank Pypaert probeerde het leven van Firdaous nog te redden.Beeld Photonews

Het is half zeven maandagavond. Frank Pypaert leest in een stoel een boek als hij plotseling drie schoten hoort in de straat. “Geen vuurwerk, hoor. Dat verschil hoor ik duidelijk,” zegt hij tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De man gaat naar buiten, kijkt rond maar ziet in eerste instantie niets eigenaardig. Tot er plotseling een hoop lawaai komt uit het huis van de buren. In paniek rennen twee meisjes en hun vader naar buiten. Hun moeder is niet thuis. “Ze riepen de naam van Firdaous en wezen naar binnen. Daarna konden ze amper nog iets uitbrengen. Ze waren in shock,” zegt Pypaert.

Samen met een andere buurvrouw, die ook verschrikt naar buiten is gekomen, loopt Pypaert naar de garage. De ruimte is omgebouwd tot een woonkamer. Firdaous ligt in een hoek op haar buik op de grond. “Ze bewoog niet meer,” vertelt Pypaert. “Naast haar lagen spetters bloed op de vloer. Zelf bloedde ze niet. Maar we wisten meteen dat het serieus was. We draaiden haar op haar rug en zijn onmiddellijk begonnen met reanimeren. Minutenlang. Ze ademde nog. En ze had nog een hartslag. Dus we gaven niet op.”

Zwaarbewapende agenten bewaakten gisteravond de plek waar de 11-jarige Firdaous dodelijk werd geraakt door kogels die werden afgevuurd op een garage waar ze verbleef.  Beeld BELGA
Zwaarbewapende agenten bewaakten gisteravond de plek waar de 11-jarige Firdaous dodelijk werd geraakt door kogels die werden afgevuurd op een garage waar ze verbleef.Beeld BELGA

Ondertussen belt de vrouw van Pypaert de hulpdiensten. “Binnen drie minuten tijd stonden zij hier. Ongelooflijk snel. Vanaf dat moment hebben we de zorg aan hen overgelaten. Ze zijn daarna nog lang met haar bezig geweest. Een arts wist me later te vertellen dat het er niet goed voor haar uitzag. Uiteindelijk ging het licht uit bij het kindje. Ze konden haar niet meer redden.”

Pypaert vertelt het terwijl zijn stem trilt. In zijn hand heeft hij een zakdoek vast. “Ik zie het beeld van de reddeloze vader en haar zusjes steeds maar weer voor me. Ik heb er niet van kunnen slapen. En sinds gisteren niets meer kunnen eten.”

Ontplofte magnetron

Volgens de politie is het meisje niet direct geraakt door de afgevuurde kogels. De Antwerpse burgemeester Bart de Wever maakte bekend dat een kogel de magnetron trof, die ontplofte en daarbij raakte het meisje dodelijk gewond. Al kan buurman Pypaert zich daar niets bij voorstellen. “Ik kan je verzekeren, die magnetron werkte nog.”

Dat juist dit huis onder vuur is genomen, kwam voor de burgemeester niet als een verrassing. Sinds enkele jaren woont hier de oudste zus van Othman el B. Hij is de oom van Firdaous en een bekende uit het Belgische drugsmilieu. De zus en haar echtgenoot hebben vijf kinderen, van wie er nog drie bij hen zouden wonen in het huis in de wijk Merksem.

El B. wordt al jaren gezien als een belangrijke speler in het Antwerpse drugsmilieu. Burgemeester De Wever noemt hem ‘de rijkste drugsfamilie in de stad’. Volgens Het Laatste Nieuws kwam hij voor het eerst in beeld bij de politie na de moord op de Nederlandse drugscrimineel Gwenette Martha in 2014 in Amstelveen. Zijn dood bracht de politie op het spoor van een van de grootste Antwerpse cocaïnehandelaren, die weer contact had met Othman el B. Hij werd toen nog alleen verdacht van witwassen.

De de garage van de woning is omgebouwd tot woonkamer, daar lag het meisje. Beeld Marc de Roeck
De de garage van de woning is omgebouwd tot woonkamer, daar lag het meisje.Beeld Marc de Roeck

Nadat de politie er in geslaagd was super beveiligde telefoons te kraken waarmee criminelen communiceren, werd voor rechercheurs duidelijk dat Othman en zijn broer Younes vanuit Dubai aan de touwtjes trekken in het Antwerpse drugsmilieu. Volgens Het Laatste Nieuws verblijft hij er sinds 2015 en zou hij zijn opbrengsten hebben geïnvesteerd in woningen in het exclusieve Miras Town-resort in Reem, een buitenwijk van Dubai.

Vrees voor meer geweld

Gevreesd wordt dat de aanslag een nieuwe golf van geweld teweegbrengt in Antwerpen. Sinds de zomer zijn er al meer dan 50 incidenten geweest waarbij criminelen huizen van elkaar aanvallen met explosieven of vuurwapens. Dikwijls worden Nederlandse jongeren, vooral uit de regio Den Haag, geronseld om die acties uit te voeren.

El B. heeft inmiddels gereageerd vanuit Dubai. Tegen de Gazet van Antwerpen zei hij dat hij zich verre houdt van drugshandel en dat deze daad niet zal worden beantwoord met geweld. Othman El B. wil naar eigen zeggen meewerken met politie en justitie om de daders te vinden.

In Merksem rouwen ze om de dood van Firdaous. Volgens buurman Pypaert heeft de familie dit niet verdiend. “Wij hebben nooit moeilijkheden met ze gehad. Geen geluidsoverlast. Geen drugsdeals. Hier is het leven van een onschuldig kindje afgenomen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden