Burgemeesters VS roepen hulp Congres in om inzet regeringsleger te blokkeren

Zes Amerikaanse burgemeesters hebben maandag een beroep gedaan op het Congres om de inzet van federale troepen door president Donald Trump te blokkeren. Volgens de burgemeesters leidt de aanwezigheid van de troepen alleen maar tot een verdere escalatie van de spanningen.

Het Parool
Federale troepen proberen in Portland de rust te herstellen. Beeld AFP
Federale troepen proberen in Portland de rust te herstellen.Beeld AFP

Vanwege de protesten tegen racisme die zich sinds de dood van George Floyd over het hele land verspreiden en de daarmee gepaard gaande rellen in diverse grote steden, besloot Trump federale troepen te sturen naar Portland, Oregon. Trump verwijt de Democratische stadsbestuurders geen vat te krijgen op het geweld. Volgens de zes burgemeesters werkt die inzet echter averechts en leidt ze juist tot een nieuwe golf van protest en geweld. Volgens hen is hun inzet, zonder toestemming van lokale bestuurders, bovendien illegaal.

Trump is echter vastbesloten om de orde desnoods met harde hand te herstellen. Maandag twitterde hij dat hij strenge straffen, tot minstens tien jaar gevangenis’ in het vooruitzicht stelt voor ‘gewelddadige anarchisten’ die staatseigendommen vernielen of beschadigen.

De burgemeesters beschuldigen de federale agenten echter van het gebruik van excessief geweld tegen vreedzame demonstranten. ,,De acties zijn onwettig en weerzinwekkend’’, zo schrijven de burgemeesters van Portland, Chicago, Seattle, Albuquerque, Kansas City en Washington D.C. ,,We roepen daarom het Congres op om wetgeving aan te nemen om daarin duidelijkheid te verschaffen.’’

Sinds de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door toedoen van een witte politieman is het op veel plaatsen in de VS onrustig. Behalve in Portland, kwam het ook in Seattle het afgelopen weekeinde tot ongeregeldheden bij betogingen. Er werd tientallen arrestaties verricht. Ook in onder meer Austin, New York, Oakland en Los Angeles gingen mensen de straat op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden