Burgemeester Napels wil migrantenschip redden

De burgemeester van Napels, Luigi de Magistris, wil het omstreden schip de Sea-Watch 3 met ruim dertig migranten aan boord veilig de haven van zijn stad binnenloodsen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Als daar problemen mee zijn, zal Magistris er naar eigen zeggen persoonlijk voor zorgen dat de boot veilig aanlegt.

“Ik zal de eerste zijn die de reddingsacties (voor de Sea-Watch 3) leidt’', zei de linkse burgemeester van de stad tegen Italiaanse media. Hij gaat zo in tegen het beleid van de minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini. Die liet onmiddellijk weten dat alle Italiaanse havens gesloten zijn voor het schip. Dat is van een Duitse hulporganisatie en vaart als jacht onder Nederlandse vlag.

Salvini van de rechts-populistische partij Lega is sinds juni vorig jaar minister. Hij heeft een einde gemaakt aan de komst van migranten of vluchtelingen met boten van organisaties die stellen dat ze drenkelingen redden voor de kust van Noord-Afrika. Maar volgens Salvini gaat het om een internationale mensensmokkel richting Italië. Die drenkelingen zouden volgens Salvini in Afrika aan land moeten, ook omdat ze geen echte vluchtelingen zijn.

Nederland verklaarde zich eerder bereid maximaal zes opvarenden van de Sea-Watch 3 op te nemen, mits andere landen van de Europese Unie ook een aantal voor hun rekening nemen. Onder meer Duitsland zou ook willen bijspringen. Maar de Europese Commissie, die het voortouw heeft in de kwestie, heeft de zaak nog niet rond. Zo heeft Malta volgens ingewijden nog meer noten op zijn zang.

Als er inderdaad opvarenden naar Nederland komen, dan belanden zij hier in de normale asielprocedure. Wie geen recht heeft op asiel, moet weer terug naar zijn land van herkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden